Smilefjes skal få rottene bort fra restaurantene

Oslo (NTB-Mats Rønning): Smilefjes på døra til gode restauranter er blant tiltakene som skal få en hel næring til å skjerpe hygienen og å kaste rottene ut fra kjøkkenet.

I november krevde en «svært bekymret» helseminister Sylvia Brustad (Ap) kjappe tiltak fra restaurantnæringen og Mattilsynet. Bakgrunnen var flere medieoppslag om brudd på hygieneforskrifter ved norske restauranter.

Les mer: Smiley på menyen?

Nå er tiltakslista klar, og den inneholder blant annet skjerpede krav til kompetanse, mer tilsyn og smilefjes som belønning til restauranter med god hygiene og god kvalitet på maten.

En slik ordning er allerede innført i Danmark, der restauranter med gode resultater har et smilende ansikt på døra. Restauranter som ikke holder mål, får et surt ansikt.

Det kan være greit å vite hvor skapet står før en kaster seg over godsakene...
Illustrasjon: Elisabeth Dalseg Vis mer


Prøveordning

- I første omgang skal smiley-ordningen innføres som et prøveprosjekt i ett av Mattilsynets 64 distrikter fra 2007, men jeg ser ikke bort fra at ordningen kan bli landsdekkende, sier Brustad til NTB.

- Vi kan ikke leve med at folk blir syke av å spise ute. Enkelte avsløringer har vært sjokkerende, legger hun til.

Brustad er godt fornøyd med forslagene til tiltak som Mattilsynet er kommet fram til i samarbeid med arbeidsgivernes og arbeidstakernes organisasjoner i restaurantbransjen.

- Tiltakene er godt gjennomførbare og representerer et løft for hele næringen, sier administrerende direktør Joakim Lystad i Mattilsynet.

Han vil nå frigjøre ressurser fra forvaltning til tilsyn, og Mattilsynet varsler en nasjonal tilsynskampanje overfor restaurantnæringen.

- Vi akter å flytte deler av ansvaret fra Mattilsynet til den enkelte virksomhet og gjøre det lettere for bransjen å forholde seg til reglene, sier Lystad.

Restauranter som bryter hygieneforskriftene kan også vente seg strengere reaksjoner, ikke alene pålegg om utbedringer, men også tvangsbøter og i verste fall virksomhetskarantene.

Økt kompetanse

De som eier virksomheter eller jobber i restaurantbransjen, kan vente seg skjerpede krav til kompetanse, ifølge helseminister Brustad. Blant annet skal etablererprøven revideres og gjøres strengere

- Det synes vi er flott. Det er også viktig å styrke hygienekunnskapene blant kokker og kjøkkensjefer. Bedriftene må ansette fagfolk som vet hva de holder på med, sier informasjonsansvarlig Jens-Petter Hagen i Hotell- og Restaurantarbeiderforbundet til NTB.

Næringsminister Odd Eriksen (Ap) håper tiltakspakka kan rette opp inntrykket av at hygienen ikke holder mål ved norske restauranter.

- Groteske oppslag med rotter på kjøkkenet har åpenbart ikke vært bra for bransjen. Selv om jeg ikke tør garantere at vi aldri vil se slike oppslag igjen, tror jeg tiltakene vil bedre forholdene, sier Eriksen til NTB.

[email protected]