Smertestillende reduserer fruktbarheten

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Smertestillende reduserer fruktbarheten
Vanlige betennelsesdempende medikamenter kan gi deg problemer med å bli gravid. Se listen over de farlige medisinene her.

Flere betennelsesdempende medikamenter kan påvirke eggløsningen hos kvinner. I verste fall vil eggløsningen utebli fullstendig.

Kan føre til abort
Det er NRK som nå setter fokus på medisinene som har vært under mistanke i flere år.

I august 2003 omtalte Mozon en amerikansk undersøkelse som omhandlet den samme gruppen medisiner. Da var konklusjonen at bruk av noen typer vanlige smertestillende medikamenter kan gi en dramatisk økning i risikoen for en ufrivillig abort.

Dette er pillene
Det er en bestemt gruppe anti-inflammatoriske medikamenter som kan påvirke eggløsning og utløse abort. Vanlige produktnavn i denne gruppen er Ibux, Naproxen, Napren, Brufen, Voltaren, Brexidol, Celebra og Vioxx.

Noen av disse er reseptbelagt mens andre som for eksempel Ibux kan kjøpes fritt i butikkene.

Mistanke i mange år
- Vi har hatt mistanke om denne sammenhengen i flere år. De første studiene kom allerede på 80-tallet. Studiene er ikke entydige, men at det nå er enighet om å advare er bra, sier Johan Fredrik Skomsvoll, overlege ved St. Olavs Hospital i Trondheim til NRK.

Men selv om pillene er satt på tiltalebenken er det ennå ikke avklart akkurat hvor farlige hvert enkelt preparat kan være.

- Hvor tett opptil eggløsningstidspunktet medisinene må tas for å påvirke den negativt, er det vanskelig å svare på. Det avhenger av det enkelte preparat og den daglige dosen. Det vil si tablettstyrken og antall tabletter, sier Skomsvoll.

Mozon 12.01.2004

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!