Smertestillende midler kan gi barnløshet

Hvis du ønsker å bli gravid, bør du unngå smertestillende medisiner av typen Globoid, Albyl og Aspirin, samt betennelsesdempende midler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Smertestillende midler kan gi barnløshet

Hvis du ønsker å bli gravid, bør du unngå smertestillende medisiner av typen Globoid, Albyl og Aspirin, samt betennelsesdempende midler.

Av Hanna Hånes

Det er det svenske Läkemedelsverket som advarer kvinner mot å bruke visse typer smertestillende midler hvis de ønsker å bli gravide. Både dyreforsøk og pasienterfaringer viser at midler som påvirker dannelsen av prostaglandiner kan hindre befruktning. Forklaringen ser ut til å være at forstyrrelser i prostaglandindannelsen hindrer eggløsning.

Det svenske Läkemedelsverket viser til flere rapporter der kvinner som i lang tid har prøvd å bli gravide, raskt har blitt gravide når de sluttet med medisinene. Upsala Nya Tidning skriver at Läkemedelsverket nå tar et initiativ på EU-nivå for å få ut informasjon om dette.

- Hvis dette er riktig, innebærer det at kvinner som strever med å blir gravide, ikke bør bruke slike midler mot menstruasjonssmerter, sier lege Bernt Rognlien. Han legger til at den utstrakte bruken av slike midler kanskje kan forklare at et økende antall kvinner synes å ha problemer med å bli gravide.

Betennelsesdempende og smertestillende midler som påvirker prostaglandinene er acetylsalsylsyre, som blant annet selges under navnene Globoid, Albyl og Aspirin, samt flere midler som brukes ved revmatisme, ledd- og muskelsmerter. Dette er blant annet Naprosyn, Voltaren og Felden og de nye revmatismemidlene Celebra og Vioxx. Også det vanlig brukte smertestillende middelet Ibux påvirker prostaglandinene.

Docent Arne Victor i Läkemedelsverket sier at midlene derimot ikke har så sterk virkning på eggløsning at de kan ansees å være prevensjonsmidler.

Mozon.no, oppdatert 05.09.02.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!