Smertestillende medisiner kan gi abort

Kvinner som bruker visse typer smertestillende medikamenter under svangerskapet, aborterer hyppigere enn andre viser en dansk undersøkelse. - Dette understreker at man bør være ekstremt tilbakeholden med medisiner under graviditet, dr Gro Nylander.

- Dette understreker at man bør være ekstremt tilbakeholden med medisiner under graviditet, særlig i svangerskapets første måneder, sier overlege Gro Nylander.

Nylig ble det kjent at smertestillende medikamenter som brukes mot menstruasjonssmerter og smerter i muskler og ledd, medfører at kvinner kan få problemer med å bli gravide. I dag publiseres en undersøkelse fra Danmark som viser at kvinner som bruker denne typen medisiner under graviditet, aborterer hyppigere enn andre. Det er foreløpig usikkert om det er medisinene som har skylden, eller om det er sammenfallende faktorer.

I en undersøkelse av over 17 000 gravide danske kvinner ble det spurt om bruk av legemidler av typen NSAID, dette er såkalt betennelsesdempende midler i gruppen ikke-steroider. De selges som for eksempel Ibux og Naprosyn. Resultatene viser at de kvinnene som hadde brukt slike midler, hadde betydelig økt risiko for abort. Derimot ga ikke midlene fødselsskader eller andre følger for barna.

I tidsskriftet British Medical Journal skriver forskerne at de ut fra denne studien ikke kan se om abortårsaken er pillene i seg selv, eller sammenfallende faktorer. Her er det ikke andre undersøkelser å støtte seg til.

- Studien understreker at man bør være ekstremt tilbakeholden med medisiner under graviditet, særlig i svangerskapets første måneder, sier overlege Gro Nylander, leder for Nasjonalt ammesenter og tilknyttet mozon.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun legger til at NSAID-midler øker risikoen for blødninger. Uansett om studien ikke gir svar på om NSAID-midler er årsak til abortene, så bør gravide kvinner derfor la være å ta slike midler.

- Hvis midlene ikke øker risikoen for abort, hva er da årsaken til at NSAID-brukerne i den danske studien hadde større abortrisiko?

- Studien viser bare at kvinner som kjøper slike medisiner har økt risiko for abort. Kanskje tok kvinnene medisinen fordi de hadde smerter i forbindelse med de første tegnene på en truende abort. Det var også flere røykere blant medisinbrukerne, og røyking gir i seg selv en betydelig risikoøkning, sier Nylander.

Hanna Hånes, Mozon.no 02.02.2001