Smerter svekker hukommelsen

Har du vondt i ryggen? Det kan være årsaken til at du ikke husker å ringe legen eller kjøpe brød.

<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Pasienter med kroniske ryggsmerter har nemlig betydelig svekket "framtidshukommelse". Det viser en ny studie som har sammenlignet 50 personer med kroniske ryggsmerter og 50 smertefrie personer, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Prospektiv hukommelse eller framtidshukommelse handler om ting vi planlegger å gjøre en gang i framtida. Det kan være å huske avtaler som å ringe en venn, møte opp hos tannlegen neste måned eller sende et fødselsdagskort slik at det kommer fram i tide.

Deltagerne i studien ble bedt om å fylle ut et spørreskjema der de selv førte opp hvor mange ganger framtidshukommelsen hadde sviktet i løpet av en bestemt periode. Det viste seg da at den kortsiktige framtidshukommelsen var betydelig svekket.

Trening trimmer ikke bare kroppen, men også hukommelsen:

Ødelegger konsentrasjonen
- Hukommelsesproblemer er vanlig hos folk med kroniske smerter, ikke minst i forbindelse med rygg og nakke. Men jeg tror vi ville finne det samme også hos personer med for eksempel tannpine, sier Aage Indahl, forskningsansvarlig ved Spesialsykehuset for Rehabilitering.

Han forklarer at smerten trenger seg på og konstant forstyrrer oss når vi skal prøve å konsentrere oss om noe. Den hindrer rett og slett lagring av informasjon på ”harddisken”.

- Jeg opplever at nakkepasienter begynner å lure på om de har blitt dumme eller om de har en hjerneskade siden de ikke klarer å huske lenger. Men det er ikke noe galt med hodet til folk. Når smerten endelig slipper taket, blir hukommelsen som vanlig, forklarer Indahl.

Et nytt smertestillende legemiddel kan erstatte morfin. Les mer her:

Nyfødte celler dør
Sterke kroniske smerter kan påvirke cellene i hippocampus, ifølge hjerneforsker May-Britt Moser ved NTNU.

- Hippocampus er en hjernestruktur som trengs for å lære ny kunnskap. Studier på dyr viser at celler i hippocampus forandrer seg ved stress, og at nyfødte celler ikke overlever, forklarer Moser.

Også forskerteamet fra Keele University i England har en teori om at smerte utløser stress og at dette påvirker hukommelsen.

- En annen forklaring kan henge sammen med steroider som pasientgruppen vår kanskje har vært utsatt for, skriver forskerne i tidsskriftet Psychosomatic Medicine.

De som forbrukte moderate eller store mengder smertestillende medisiner, hadde nemlig større problemer med korttidshukommelsen enn de som gikk på lavdoser.

Les også: Lyver om dødelige piller:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer