Smerter med silikon

En av fem kosmetisk brystopererte hadde smerter ved bevegelse eller berøring etter ett år. De som har smerter etter seks uker, vil sannsynligvis ha det også etter ett år.

Publisert
Sist oppdatert

Rundt 70.000 kvinner har kosmetiske brystimplantater i Norge i dag, skriver Dagens Medisin.

Anestesilege Luis Romundstad ved Rikshospitalet har, sammen med medarbeidere ved Rikshospitalet og Colosseumklinikken, undersøkt hvor stor andel av kvinnene som har gjennomgått denne typen kirurgi har smerter ett år etter operasjonen.

219 pasienter
Undersøkelsen omfattet 219 pasienter som hadde fått silikonimplantater i brystene av kosmetiske årsaker.

Pasientene svarte på et spørreskjema seks uker og ett år etter operasjonen. Etter ett år hadde 13 prosent av pasientene smerter i hvile, og 20 prosent hadde smerter ved bevegelse eller berøring.

- Dette var stort sett lette smerter. To prosent hadde moderate eller sterke smerter i hvile, og 2,8 prosent hadde moderate eller sterke smerter ved bevegelse, sier Romundstad til Dagens Medisin.

Én prosent hadde smerter som hemmet dem i hverdagen.

Smertene vedvarte
Det viste seg at det var større risiko for at pasienten skulle ha smerter etter ett år dersom hun hadde høy smerteintensitet den første postoperative uken eller smerter etter seks uker.

Andre faktorer som var assosiert med økte odds for smerter etter ett år, var overfølsomhet i huden (hyperestesi) etter seks uker eller overfølsomhet etter ett år.

- I denne studien var silikonet lagt over muskelen i brystet. Det er tidligere publisert en mindre studie (44 inkluderte) på smerter etter kosmetisk brystforstørrende kirurgi. Her var andelen som hadde smerter større, på 34 prosent, trolig fordi flere av implantatene ble lagt under muskelen, noe som gir mer smerter, sier Romundstad.

Svarprosenten var på 80 prosent. Studien var randomisert og dobbeltblind med hensyn til forsøksmedikamenter gitt like før kirurgi.

Også nedsatt følesans
46 prosent hadde nedsatt følsomhet i deler av brystet, mens det hos 26 prosent forekom overfølsomhet og nedsatt følesans samtidig.

- Det er interessant at hyperestesi til en viss grad kan forebygges ved å gi methylprednisolon før kirurgi, siden hyperestesi i denne studien var assosiert med økt risiko for kroniske smerter ved bevegelse, sier Romundstad.

Det var ingen signifikante forskjeller mellom disse gruppene i forhold til smerter, men funnene tydet på at methylprednisolonpasientene tenderte til å ha mindre smerter ved bevegelse.

Nå følges disse funnene opp, og Romundstad ser spesielt på sammenhengen mellom forandringer i følesansen og tilstedeværelse av smerte.

Viktig med informasjon
Helge E. Roald, overlege ved Colosseumklinikken og spesialist i plastikkirurgi, har deltatt i studien. - Kroniske smerter, i denne studien definert som smerter etter ett år, og sensibilitetsforandringer, er ikke uvanlig etter kosmetisk brystforstørrende kirurgi. Men jeg tror ikke at dette vil få denne typen klientell til å slutte å legge inn proteser, sier Roald.

Han påpeker at det her ikke er snakk om kontinuerlige, sterke smerter.

- De smertene vi snakker om, er for eksempel at pasientene periodevis kjenner stikk, brenning eller ubehag ved enkelte aktiviteter, og denne tendensen kan være verre ved bevegelse. Antakelig er det nerver som er satt i strekk som forårsaker smertene, sier Roald.

Vedvarende fenomen
Han påpeker at endringer i følsomheten rundt et operasjonsarr er kjent fra alle typer kirurgi.

- Det er allikevel viktig å se at dette faktisk er et vedvarende fenomen hos mange, og det er ikke minst viktig å informere pasienten om denne risikoen. Vi har blitt mer oppmerksomme på problemet med smerter og sensibilitetsforstyrrelser etter våre studier, og jeg er overbevist om at materialet ikke skiller seg nevneverdig ut fra resultater man ville funnet i andre klinikker. Nå bruker vi også rutinemessig methylprednisolon, sier han.

Roald påpeker at kun to av hans pasienter har ønsket å fjerne protesene på grunn av ubehag de siste fem årene.

 

Mozon.no, 28.03.2006

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer