Smertepiller redder hjertet

Har du høy risiko for hjerte- og karsykdommer? Vanlige smertestillende tabletter kan redde livet ditt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En pille om dagen kan gjøre blodet tynnere og redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer betydelig. Og det er ingen skumle legemidler som skal til - løsningen ligger i helt vanlige smertestillende tabletter.

Acetylsalicylsyre er navnet på virkestoffet som blant annet finnes i reseptfrie produkter som Dispril og Aspirin. I tillegg til å redusere flere typer smerter, gjør stoffet blodet mindre klebrig slik at risikoen for flere typer hjertesykdommer blir redusert.

- Aspirin bør brukes av de som allerede har hatt en hjertesykdom, de som har flere risikofaktorer for sykdommene, eller hvis du er 65 år gammel. Jeg mener at aspirin også bør brukes daglig mellom 45 og 65 år hos de som ikke har hatt noen hjertesykdom, men som har problemer med diabetes, høyt blodtrykk eller kolesterol, sier kvinnelege Nieca Goldberg til helsemagasinet Health Day.

Vanlig misforståelse
Men selv om en halv dispril om dagen kan virke som en lettvint livsforsikring, bør du uansett snakke med legen din om hva slags behandling som passer best for deg

- Det er riktig at legemidler som Dispril kan redusere risikoen for hjertesykdommer som blodpropp, drypp, eller hjerteinfarkt. Men dersom du er i risikogruppen for slike sykdommer eller allerede har hatt et tilfelle av hjertesykdom, anbefaler vi vanligvis Albyl E som gir den samme effekten.

- Albyl E er et reseptpliktig medikament, men er billigere i bruk og med lavere dosering enn dispril. Riktig bruk over tid og i samarbeid med lege vil være en mer effektiv og trygg behandling enn om du lager din egen behandlingsplan med reseptfrie piller, sier lege Siri Helene Hauge ved Lommelegen.no.

Hun advarer også mot den vanlige misforståelsen om at smertestillende piller stort sett inneholder de samme virkestoffene. For andre reseptfrie piller som for eksempel Ibux, Ibuprofen og andre såkalte NSAIDs inneholder helt andre stoffer som sannsynligvis kan øke risikoen for hjertesykdommer ved feil bruk.

Les også saken. Advarer mot smertemedisin

- Det er et tilbakevendende problem at man ofte antar at et reseptfritt legemiddel er det samme som et ufarlig legemiddel. Slik er det ikke. Mange medisiner kan ha skadevirkninger dersom du bruker dem feil eller i for store doser, forteller Hauge.

Les mer her: Reseptfritt er ikke uten bivirkninger

 

Mozon.no, 09.11.2006

 

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!