Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.comVis mer

Småsparere blir utnyttet

Og Kredittilsynet gjør lite med saken.

Så mange som 150.000 nordmenn kan ha tapt til sammen 14 milliarder kroner på dårlige investeringer, såkalte strukturerte spareprodukter. Og fortsatt meler "rådgiverne" først og fremst sin egen kake.

- Mitt inntrykk er at småsparere har vært grovt nedprioritert av myndighetene. De blir ikke sett på som noen utsatt gruppe. Hvis du er så heldig at du har sparepenger til gode, skal du greie deg selv, sier Agnes Bergo, økonomisk rådgiver i Pengedoktoren, til DinSide.

Slik gjør de det

Bergo mener at selgerne skummer fløten ved å anbefale kunden å stadig flytte penger fra et produkt til et annet for selv å tjene mer penger ved å utløse nye kjøps- og salgshonorarer. Dette kalles "churning", og Bergo mener det fortsatt forekommer i bransjen.

- Såkalte rådgivere ringer deg og anbefaler et enda bedre produkt. De forteller deg at spareproduktet der du har plassert pengene, går bra, men at de nå har funnet et enda bedre produkt, så de anbefaler at du selger deg ut og investerer i det nye, sier Bergo.

At churning nå foregår i noe mindre grad enn tidligere, skyldes først og fremst at det er vanskeligere å finne investeringsprodukter som leverer gode resultater, mener Bergo.

Hun har varslet Kredittilsynet om pågående svindel i form av churning i over et år, men er møtt med taushet. Nå advarer hun om at det fortsatt drives råsalg mot norske forbrukere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det finnes regelverk som skal sikre småsparerne. Dette regelverket kan også brukes på churning, men ingen har hittil reagert, sier Bergo.

Bergo tok opp problemstillingen og ga finansnæringen krass kritikk da hun talte på årskonferansen til Finansnæringens hovedorganisasjon i fjor. Kredittilsynets ypperste representanter var til stede. Likevel har lite vært gjort siden.

Agnes Bergo i Pengedoktoren advarer mot råsalg av spareprodukter. Foto: Sverre Aurstad
Agnes Bergo i Pengedoktoren advarer mot råsalg av spareprodukter. Foto: Sverre Aurstad Vis mer

- Ikke gjør som banken din sier

Ville havnet i fengsel

- Det blir gitt altfor dårlige råd i bransjen. Slik vil det alltid være bli så lenge bransjen har ensidig fokus på salg. Så lenge finansinstitusjonene måles på salg, vil det skje råsalg. Etter min mening er det helt feil å kalle disse selgerne for rådgivere. Det må en strukturendring til i hele bransjen for å få slutt på råsalget, mener Bergo.

Vil fremdeles kalle seg rådgivere

I USA er det svært strenge regler mot churning. Der heter det at alle anbefalinger skal være til kundens beste. Hvis churning blir påvist, kan både selgeren og nærmeste leder havne i fengsel. Bergo, som tidligere har jobbet som aksjemegler i USA, reagerer på forskjellene.

- I USA var det slik at hver eneste gang vi hadde gjensalg til en kunde, så måtte vi rapportere dette. Lederen gjennomgik prosessen og undersøkte gjensalget i forhol til churning-reglene. I Norge er det INGEN fokus på dette verken fra bransjen selv, fra forbrukermyndighetene eller fra Kredittilsynet, sier Bergo.

Er du misfornøyd med spareproduktet ditt? Nå er det enklere å få pengene tilbake