Smart av sushi

Er du glad i sushi? Da er du nok også klok. Forklaringen er at fettstoffene i rå fisk er både bra og helt nødvendige for hjernen.

Hjernen står for to prosent av menneskets kroppsvekt, mens den hos store dyr, som okser og nesehorn, utgjør mindre enn én promille. Det vil si mindre enn en tjuendedel. Og 60 prosent av hjernens tørrstoff består av fett.

Ifølge professor i biokjemi Ole G. Mouritsen kommer de dumme dyrene fra savannen, mens de kloke, som for eksempel mennesket, kommer fra kystområdene.

- Det ville ganske enkelt ikke vært mulig å utvikle en så stor og komplekst fungerende hjerne uten adgang til fisk og alger. Sjømat har nemlig et langt høyere innhold av omega 3-fettsyrer, som er nødvendige for at hjernen skal fungere optimalt, enn mat knyttet til landbruk, sier han.

Mouritsen presenterte nettopp sin nye bok «Sushi - lidenskap, vitenskap og sunnhet» under et foredrag på Syddansk Universitetscenter, skriver Berlingske.

Andre forskerne mener imidlertid at å spise sushi er som å spille russisk rulett.

Fikk smartest barn
Mouritsen siterte en undersøkelse på barselkvinner som spiste 12 måltider med fisk i uken. Det viste seg at mødrene som spiste mest fisk, fikk de smarteste barna. Studien ble utført på Seychellene.

Mouritsen konkluderer dermed at det er uheldig at for eksempel gravid kvinner frarådes å spise sushi, i frykt for opphopning av blant annet tungmetaller.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg mener helt klart at fordelene ved å spise fisk og sushi, er langt større enn de eventuelle farene. Hvis man er engstelig for tungmetaller, kan man jo styre unna tunfisk, sier han.

Professoren legger til at kostvanene i vesten er under endring, og at det går i retning av et lavere inntak av flerumettede stoffer. Dette kan være en av de viktigste årsakene til veksten av mentale sykdommer, som man har sett de siste årene, mener han.

- Hvis man husker å bestille salat og grønnsaker som ofte er en del av sushimåltidet, og holde litt igjen på ris som en rik på stivelse, mener jeg at man utelukkende kan leve på sushi, sier professoren.

Sushi gjorde sitt inntog i Skandinavia og Norge for noen år siden, og er nå blitt en vanlig og akseptert rett.

Det finnes tre typer sushi: Nigiri-sushi: en liten risball med topping av rå fisk, maki-sushi: ruller med tang rundt sushi-ris med forskjellig fyll og sashimi: rå fisk i tynne skiver uten ris.

Les også: Slik spiser du trygt med barn i magen.

 

Mozon.no, 14.11.2006