Smart å ha følge til legen

Mange synes det hjelder å ha med seg noen når de skal til legen. Nå har amerikanske forskere funnet ut at både du - og legen din - i det lange løp kan tjene på at en tredjepart er tilstede.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Følgesvenner som pasienter velger å ta med seg til legevisitten er generelt sett veldig hjelpsomme, og bedrer kommunikasjonen og forståelsen mellom pasienten og legen.

Det sier doktor Lisa M. Schilling ved University of Colorado Health Sciences Center i Denver, USA, til Reuters Health.

3 av 10 har følge
Schilling og teamet hennes har forsket på 1300 pasienter for å finne ut hvor mange som har med følge når de går til en legetime. De har også sett på hvilken rolle - og eventuell påvirkning - en følgesvenn har.

I undersøkelsen kom de frem til at 3 av 10 pasienter tok med seg noen når de skulle til legen. I 16 prosent av tilfellene var følgesvennen med inn på selve undersøkelsesrommet. De som var med helt inn var til størst hjelp, konkluderer forskerne.

I 93 prosent av tilfellene var følgesvennen et familiemedlem. Blant årsakene som ble oppgitt for å ta med noen, nevnte pasientene alt fra hjelp til transport, til det å ha selskap og få følelsesmessig støtte.

Letter kommunikasjonen
I undersøkelsen kom det også frem at følgesvennen ofte kan være med på å lette kommunikasjonen mellom doktor og pasient. Følgesvennen viste seg også å være viktig når det kom til å huske råd og instruksjoner fra legen. Følget hjalp også pasienten med å ta beslutninger, og gi uttrykk for egne bekymringer ovenfor legen.

Pasientene oppga også at følgesvennen deres - under tre av fire legebesøk - hadde en positiv påvirkning fordi de hjalp dem med å få en bedre kommunikasjon med legen.

Legene som deltok i undersøkelsen var også enig i at følgesvennen var en ressurs under legebesøket, rapporterer forskerne. Hele 6 av 10 leger sa at pasientenes følgesvenner hjelp dem med å forstå pasienten bedre. 46 prosent av legene oppga dessuten at de mente følgesvennen hjalp til med å øke pasientens egen forståelse.

- Sett i lys av denne undersøkelsen, så vil kanskje flere vurdere å ta med seg en følgesvenn når de skal til en legeundersøkelse, sier forskningsleder Schilling.

- Man utveksler en hel mengde informasjon under et besøk hos legen. Det å ha en venn eller et familiemedlem til stede kan hjelpe både en selv, og doktoren, legger forskeren til.

Mozon.no, 21.08.02

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!