Smaken som får deg til å smile

Salt får deg i bedre humør, viser ny undersøkelse.

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Folk flest får i seg altfor mye salt. Nå har forskere kanskje funnet ut hvorfor vi hungrer sånn etter det:

Det har en positiv effekt på humøret vårt!

Les også: Mat gir deg godt humør!

Deprimert over saltmangel

Psykologer ved University of Iowa utførte en laboratoriestudie på rotter, skriver Science Daily.

De så at rotter som ikke fikk natriumklorid – vanlig bordsalt – sluttet å gjøre ting de normalt likte, som for eksempel å drikke en sukkeraktig substans.

- Funnene får oss til å tro at saltmangel og suget assosiert med det, kan utløse et av nøkkelsymptomene assosiert med depresjon, sier forsker Kim Johnson.

Redusert glede ved ting som normalt vil ha en oppmuntrende effekt er et viktig sykdomstegn ved depresjon.

Les også: Spis deg gladere

Antidepressiv effekt

Forskerne tror salt har en naturlig antidepressiv effekt.

Dette kan hjelpe til med å forklare hvorfor vi har en tendens til å spise altfor mye av det – til tross for helsekonsekvenser som gi høyt blodtrykk, hjertesykdom og andre problemer.

Verdensomfattende statistikk viser at én person inntar rundt 10 gram med salt hver dag i gjennomsnitt.

FDA (Food and Drug Administration), som er ansvarlig for reguleringen av mat i USA, anbefaler 4 gram salt om dagen. Kroppen trenger imidlertid gjerne ikke mer enn 2 gram.

Les også: Lite søtt gjør deg sur

Derfor MÅ vi ha salt

Det moderne menneskets hunger etter salt kan trolig tilskrives evolusjonen. Vi har utviklet oss fra vesener som levde i salte sjøvann. Da vi først krabbet opp på land, trengte kroppen fremdeles salt.

Det varme klimaet i Afrika – «menneskets vugge» – førte imidlertid til at kroppens tapte mye salt gjennom svette. Våre forfedre, som hovedsakelig åt grønnsaker og levde langt fra sjøen, manglet imidlertid gode kilder til salt.

- Siden tilgangen var dårlig utviklet nyrene seg til å bli «salt-gniere», sier Johnson.

Mennesket og en rekke andre pattedyr utviklet et smakssystem som lett identifiserer salt - og en hjerne som husker hvor salt befinner seg, som for eksempel saltslikkesteiner på enger.

Les også: Styr unna saltbombene

...men mange «misbruker»

Forskere har imidlertid sett at enkelte personer er avhengige av salt.

Et tegn på avhengighet er når du fortsetter forbruket av noe - selv om du vet det er skadelig. Mange får i dag beskjed om å redusere saltinntaket på grunn av helsa, men har store vanskeligheter med å få det til.

Et annet symptom er et intenst sug etter stoffet når du ikke får det. Eksperimenter viser at endringer som skjer i rottehjerner ved saltmangel likner dem som skjer når narkotika holdes tilbake.

Vær også obs på dette: Salt er farligere enn du visste

- Dette antyder at salt og salthunger kan være forbundet med de samme kretsene i hjernen som er relatert til misbruk og avhengighet av narkotiske stoffer, sier Johnson.
Undersøkelsen er publisert i fagtidsskriftet Physiology & Behavior.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer