SMAK-melk er sukker-bombe

Melkedrikken SMAK fra TINE markedsføres som et sunnere alternativ. Men en kikk på innholdet avslører at en liter drikke inneholder mer sukker enn du tror.

TINE-produktene med navnet SMAK er først og fremst rettet mot helsebevisste kvinner.

Med ekstra tilsetning av vitamin D og lite lite fett som ekstra lett lettmelk, markedsføres melkedrikken som et sunnere alternativ.

- TINE lurer forbrukerne, fastslår hjertespesialisten Steinar Madsen som nå har klaget saken inn for Mattilsynet.

Villedende reklame
Det omstridte sukkerinnholdet i SMAK-produktene ble oppdaget av Madsen da han så en reklame som fremstilte melken som om den inneholdt to sukkerbiter per halvliter. Men en kikk på kartongen avslører at dette kun dreier seg om tilsatt sukker.

Det totale innholdet av naturlig og tilsatt sukker i melkedrikken er derimot på 28 sukkerbiter i hver liter, som gjør SMAK-drikkene søtere enn vanlig melk, skriver Nationen i dag.

Betydelig søtere
På TINEs websider markedsføres SMAK-produktene som "et sunt og godt alternativ for deg som vil drikke noe som smaker- med god samvittighet".

- TINE burde ikke hatt den reklamen. Det er slett ikke lite sukker i denne melken,

- På pakningen sier de også at dette kan drikkes med god samvittighet, og er man ikke fagmann så vil man som foreldre godta det. Men så viser det seg at dette er betydelig søtere enn vanlig melk, sier Steinar Madsen til Nationen.

Ikke enig
- Denne fremstillingen kan misforstås, og det beklager vi på det sterkeste. Men det er ikke slik at naturlig melkesukker kan sammenliknes med raffinert sukker sånn uten videre.

- Det naturlige sukkeret i melken gir ikke hull i tennene på samme måte som raffinert sukker. Det har også en mye lavere glykemisk indeks, som gir en lavere stigning i blodsukkeret, og er knyttet opp mot en rekke sunne vitaminer og mineraler som du ikke finner i raffinert sukker.

- Vanlig hvit melk er fortsatt aller best, men om du ønsker et alternativ til saft, brus eller annen smaksatt melk, er SMAK-produktene fortsatt sunnere enn det aller meste annet på markedet, sier seksjonssjef for ernæring i TINE, Lise Foss Andersen til Mozon.

 

Mozon.no, 03.05.2005