Småbarn mangler jern

To av fem norske småbarn lider av anemi. Årsaken kan være at barna får kumelk for tidlig i livet.

På tross av stadig bedre opplysning og kunnskap om kostråd, lider mange norske barn av jernmangel og lave hemoglobin-nivåer. Antallet barn under ett år med anemi er femdoblet i Norge siden 80-tallet.

Jernmangel er den viktigste årsaken til anemi. Det kan igjen ha sammenheng med at mange småbarn ikke får i seg nok jern dersom de ikke får morsmelk. Såkalt "melke-anemi" kan oppstå når barna drikker jernfattig kumelk som fortrenger andre matvarer.

Ikke melk til barn
- På helsestasjonene er disse barna et velkjent fenomen: Slappe og bleke og med melkeflasken i hånden, sier doktorgradsstipendiat Gry Hay ved Universitetet i Oslo til Dagens Medisin.

Hay har ledet landets hitill største undersøkelse av jernstatus og hemoglobin-konsentrasjoner blant barn. 250 barn ble undersøkt ved seks måneder, ett år og to års alder. Og hun er svært overrasket over resultatet av undersøkelsen.

- Det mest overraskende var at så mange hadde anemi. 39 prosent av ettåringene ligger under grenseverdiene til Verdens Helseorganisasjon. I en norsk undersøkelse fra 80-tallet var denne andelen på syv prosent. Vi snakker med andre ord om mer enn en femdobling, sier Hay.

Mat med jern
Hay har også noen råd til foreldre som vil sørge for at barna deres får i seg nok jern gjennom kosten:

- Barn under ett år skal ikke drikke kumelk, men morsmelkerstatning tilsatt jern hvis de ikke får i seg nok morsmelk. I andre leveår bør barna ha jernrik tilleggskost.

- Eksempelvis bør barn som får hjemmelaget grøt uten tilsetning av jern, spise kjøtt eller leverpostei i tillegg. Blant ostene er det kun Litago brunost som er tilsatt jern, forteller Hay.

Mozon 12.08.2004