Slutten for forkjølelse?

En oppdagelse som blir sammenlignet med funnet av penicillin for 50 år siden kan være slutten for alle virus, inkludert HIV og forkjølelse.

Publisert
Sist oppdatert

Forskere i USA nærmer seg en løsning i kampen mot virus som polio, RSV og HIV. For et år siden ble det oppdaget at mennesket har samme immunforsvar mot virus som jordormer, og det er det funnet som kan gjøre forkjølelse til en saga blott.

Forskerne har gitt immunforsvaret RNA interferens, og det ble oppdaget i jordormer i 1998. I fjor ble det altså funnet i mennesker.

- Jeg mener RNA interferens kommer til å bli et meget vanlig og svært spennende fenomen, sier nobelprisvinner Phillip A. Sharp til tidsskriftet Science.

Eksperter mener RNA interferens er så billig og bra at det gir håp for millioner av fattige i Afrika og Asia som er smittet av HIV, men også for de mange i vestlige land som daglig trenger medisiner mot HIV.

Den nye kunnskapen kan til og med bli brukt til å lage en vaksine som beskytter alle typer virus.

- Det føles som en snøball på vei til å bli et stort snøras, sier den britiske evolusjonær-genetikeren Lawrence Hurst til tidsskriftet Nature, i følge Nettavisen.

Slik virker RNA interferens
- Man setter RNA med samme arvestoff som viruset man vil bli kvitt inn i menneskeceller.

- Cellene tror RNA-et er farlig, og begynner å ødelegge virus med samme arvestoff. Omtrent på samme måte som dagens vaksinering gjør kroppen i stand til å gjenkjenne fremmede proteiner.

- Forskjellen er bare at RNA interferens virker på arvestoff-nivå, der virusene finnes, og kan dermed ta knekken på virussykdommene HIV og forkjølelse.

Mozon.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer