Slutt på skravlekjerringene

Mutte menn og skravlesjuke kjerringer? Bare en myte skal vi tro ny forskning.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Biter du deg i tunga i stedet for å si det du egentlig hadde tenkt å si av frykt for å bli erta av mannlige kolleger? Det er det ingen grunn til lenger!

Når vi teller ordene, er det nemlig ikke store forskjellen på hvor mye menn og kvinner snakker, ifølge forskere ved University of Arizona.

Les også: Guttas største frykt:

546 flere ord
Forskerne plasserte mikrofoner på nesten 400 college-studenter i en periode på to til ti dager og tok opp samtalene deres. Deretter regnet de ut hvor mange ord de brukte i løpet av en dag. Og resultatet: Kvinner 16.215, menn 15.669 - en forskjell på 546 ord, melder nyhetsbyrået AP.

- Og hva betyr en forskjell på 500 ord, sammenlignet med forskjellen på 45.000 ord mellom de mest og minst pratsomme personene, spør forskningsleder Matthias R. Mehl retorisk.

Senga gjør seg ikke nødvendigvis best som skravlefri sone. Les mer her:

Dataene ble i utgangspunktet samlet inn som del av et større prosjekt. En artikkel i et magasin som hevdet at kvinner i gjennomsnitt brukte 20.000 ord daglig, mens menn brukte 7.000, fikk imidlertid forskerne til å ta en avstikker.

Bare en myte
Og etter både å ha søkt etter andre studier og sett på sine egne tall, kom forskerne fram til at det bare er en myte at kvinner daglig bruker nesten tre ganger så mange ord som menn.

- Selv om mange tror på stereotypiene om pratsomme kvinner og fåmælte menn, er det ingen store studier som systematisk har tatt opp den naturlige konversasjonen i store grupper mennesker over lengre tid, sier medforfatter James W. Pennbaker til AP.

Les også: Hater skravl og navlelo:

Kan overføres
Innsamlingen av materialet til den nye, store ”pratestudien” begynte allerede i 1998. Siden da har forskerne tatt opp samtaler i fem grupper i USA og én gruppe i Mexico. Ingen av studentene visste når opptakeren var slått av og på.

Og mens kvinnene snakket mest i tre av gruppene, snakket mennene mest i de tre andre.

Selv om forskningen er begrenset til studenter, tror Pennbaker at resultatene kan overføres til andre i samme aldersgruppe.

- Spørsmålet er imidlertid hvorvidt de gjelder også når vi blir eldre, sier han.

Så da er det bare å prate i vei med god samvittighet! Og husk at skravling kan gjøre deg smartere: