Slutt på pengesedler?

På Internett innføres det stadig nye valutaer og betalingssystemer, og amerikanske forskere mener nå at bruken av tradisjonelle pengesedler og mynter vil forsvinne helt innen et par år.

Mynter - kun for samlere etter år 2001.
Mynter - kun for samlere etter år 2001. Vis mer

Tidligere sentralbanksjef i Belgia, nå forsker ved Berkeley Universitetet i California, Bernard Lietaer, mener at penger slik vi bruker dem i dag vil gjennomgå en radikal forandring takket være Internett. – Jeg tror det vil komme en mengde av nye betalingssystemer og nettvalutaer i årene som kommer, men hele 95 prosent av disse vil være mislykket. De resterende 5 prosent vil imidlertid forandre pengeverdenen – slik vi opplever den i dag.

Hva er penger?

Penger er informasjon om hvordan vi skal bytte energi, forteller Lietaer. Penger er også sterkt tilknyttet til det samfunnet du lever i, ettersom personer som bor der har blitt enige om hva slags betalingsmiddel de skal bruke for å gjennomføre handel. Det har resultert i at de fleste land har sin egen valuta, ettersom det er geografisk fornuftig at personer som bor i nærheten av hverandre kan bruke de samme betalingsmidlene.

Internett har ikke skapt nye betalingssystemer men akselerert utviklingen og distribusjonen av dem, forteller Lietaer. Det er derfor ikke lenge til før internettsamfunnet vil kreve et felles betalingssystem eller valuta, på tvers av landegrenser, ettersom dette vil være mest praktiske til daglig bruk.

En pengebok

Lietaer jobber nå med å skrive en bok om fremtidens penger, og publiserer fortløpende kapitler på sin hjemmeside etterhvert som de blir skrevet. – Jeg oppfordrer folk til å legge igjen kommentarer, og komme med innspill slik at vi kan få en diskusjon rundt temaet fremtidens penger, avslutter Lietaer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdensomspennende eksperimentering

Det foretas nå forsøk over hele verden på å innføre ulike nettvalutaer og betalingssystemer. I Belgia satses det stort på et kredittkort hvor all betalingsinformasjon blir lagret på en microchip. Hver gang du kjøper noe blir beløpet trukket fra selve kortet istedenfor dagens system hvor banken ringes opp elektronisk. Meningen med Protonkortet, er at det skal erstatte din lommebok, og være en slags elektronisk pengeseddel som også kan brukes til mindre kjøp. Du overfører selv penger på kortet, og i Belgia er allerede over 60 prosent av bankene med på dette prosjektet. I Frankrike og Spania er også lignende kortprosjekter på gang, og mange håper at disse landene kan bli enige om en kortstandard, før euromyntene og pengesedlene blir introdusert i år 2002.

På Nett

På Internett er det mye eksperimentering med elektroniske lommebøker, eller nettpenger. Ewallet, DigiCash og Cybercash er tre aktører som satser stort på å finne betalingssystemer som gjør det enklere å handle online. Ingen av dem har fått stor gjennomslagskraft enda, selv om Cybercash ser ut til å skutt gullfuglen etter å ha inngått et samarbeid med Microsoft på dette området. Microsoft tok i fjor et patent på sin versjon av Ecash, men ser nå ut til å valgt Cybercash som sin hovedpartner. I tillegg har Compaq og Intel sluttet seg til denne alliansen, og det ryktes også at denne elektroniske lommeboken vil være å finne i neste utgave av Explorer.

Cybercash

Ewallet

Digicash