Har du spillerkort fra Norsk Tipping? Fra mandag må du ha det for å tippe. Foto: Norsk Tipping
Har du spillerkort fra Norsk Tipping? Fra mandag må du ha det for å tippe. Foto: Norsk TippingVis mer

Slutt på impulslotto

Uregistrerte lotto-spillere har sin siste tippehelg.

- Ved nyttår var det 17,9 millioner vinnerkroner som ikke var hentet. Det er selvsagt snakk om flest småbeløp, men tilsammen utgjør det jo en stor sum, sier Magne Vikøren, pressetalsmann for Norsk Tipping.

Uavhentede gevinster skal ikke lenger være noe problem når Norsk Tipping nå endrer reglene slik at alle som tipper, må ha spillerkort. I dag er det dermed siste mulighet for å slenge inn en uregistrert kupong hos Norsk Tipping.

Fra mandag 23. februar må alle som vil spille hos Norsk Tipping registrere seg. Dette gjelder alle spill, som Lotto, Oddsen og fotballtipping.

- Du kan få ordnet deg spillerkort mens du står i kassen, og det koster 60 kroner. Kortet er gyldig i tre år. Da er alle spillere sikret å få gevinsten sin, sier Vikøren.


Noen nekter likevel å ta imot milliongevinsten

Trenger ikke ha med kortet

Norsk Tipping anslår at så mange som 90 prosent av spillerne deres allerede har spillerkort.

De nye maskinene til Norsk Tipping krever imidlertid ikke at du har med deg kortet når du skal tippe. Så lenge du eier et spillerkort, kan du taste personnummeret ditt, og på denne måten registrere spillet ditt når du skal tippe. Det er altså mulig å tippe selv om du har glemt kortet ditt hjemme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er nok mange som ikke er klar over denne muligheten ennå. Derfor har vi en høyere andel av uregistrerte spillere enn det som strengt tatt er nødvendig, sier Vikøren.

Stopper kriminelle

De nye reglene om spillerkort vil blant annet fungere som en effektiv alderskontroll, mener Vikøren.

I dag er det 18-årsgrense for å spille på Oddsen, og nå slipper tippefunksjonærene å håndheve dette. Dessuten skal registreringen sette en stopper for hvitvasking av penger.

- Det er ikke et stort problem, men vi kjenner til tilfeller der personer har kjøpt uregistrerte vinnerkvitteringer av andre privatpersoner for å hvitvaske penger, sier Vikøren.

Når blir DU millionær? Her kan du finne det ut

Datatilsynet skeptisk

Datatilsynet er skeptiske til endringen, på grunn av at det nå blir mulig å registrere detaljer om spil på hver enkelt spiller.

- Igjen blir det opprettet et ufrivillig register, sier senioringeniør i Datatilsynet, Atle Årnes i en pressemelding, og mener at registrering fortsatt burde være frivillig.

Tilsynet frykter at informasjonen kan bli brukt til å lage profiler på hver spiller, som kan avdekke den enkeltes risikovilje.

Registreringen innebærer blant annet at du må oppgi fødeslesnummeret ditt. Spillekortet vil inneholde elektronisk ID, og tilsynet oppfordrer alle spillere til å ta godt vare på kortet.

- Ikke noe nytt

Som en kuriositet nevner Norsk Tipping at registrering av fullt navn på alle spillere ikke er noe nytt i norsk tippehistorie.

- På de første kupongene fra 1948 måtte spillerne skrive navn, tittel, yrke og adresse, forteller Vikøren.

Nå skjer identifiseringen derimot elektronisk.

Slik så en tippekupong ut i 1948. Foto: Norsk Tipping
Slik så en tippekupong ut i 1948. Foto: Norsk Tipping Vis mer


Prøv vår uhøytidelige lottokalkulator!