Nå blir det slutt på at en rekke utenlandske nettbutikker får selge varer uten merverdiavgift. Det kan bety prishopp hos flere populære nettbutikker. Foto: Play.com, Coloubox.com/Kim Jansson
Nå blir det slutt på at en rekke utenlandske nettbutikker får selge varer uten merverdiavgift. Det kan bety prishopp hos flere populære nettbutikker. Foto: Play.com, Coloubox.com/Kim Jansson Vis mer

Slutt på billigvarer fra Play.com og Amazon.co.uk?

Populære nettbutikker har sluppet unna merverdiavgift på billige varer. Nå endres reglene.

Publisert
Sist oppdatert

Hittil har en rekke britiske nettbutikker levd i et skatteparadis, der de har sluppet unna merverdiavgift på varer solgt for under 15 pund.

Skattefritaket har vært gull verdt for butikker som Play.com og Amazon.co.uk, som henter mye av fortjenesten sin fra å selge varer til lave priser. Disse butikkene selger varene sine fra de såkalte kanaløyene, der de slipper britisk merverdiavgift på billigere varer.

Må betale merverdiavgift fra neste måned

Ifølge avisen The Guardian har ikke britiske myndigheter vært særlig begeistret for dette. De har regnet ut at de taper rundt 130 millioner pund i året på avgiftsfritaket. Med dagens kurs tilsvarer det nær 1,2 milliarder kroner.

I lang tid har konkurrerende butikker i Storbritannia argumentert med at avgiftsfritaket har gitt en urettferdig konkurransefordel. Myndighetene ga til slutt etter, og bestemte at avgiftsfritaket skulle fases ut.

Butikkene som rammes av dette har gått til sak mot myndighetene, men nå er klagen avvist av Høyesterett.

Det betyr at butikkene må innføre merverdiavgift på alle varer under 15 pund allerede fra neste måned.

Ifølge avisen The Daily Mail vil innføringen av avgiften ramme kundene hardt. Avisen regner med en prisstigning på rundt 20 prosent på billige varer.

Truer med flytteplaner

To av de største og mest populære nettbutikkene som har dratt nytte av skattefritaket, har nå truet med å flytte butikkene ut av Jersey og over til et annet skatteparadis. Dette ifølge The Guardian.

Play.com og Indigo Starfish (Amazons hovedpartner) skal ha vurdert å flytte virksomheten til et land utenfor EU, og Sveits skal være et aktuelt valg. Ifølge The Guardian kan dette bli vanskelig å utføre i praksis, blant annet på grunn av utfordringer forbundet med logistikk.

Hva med norske kunder?

Play.com, Amazon.co.uk og HMV.com er svært populære nettbutikker for oss nordmenn. Mange kjøper spill, dvd-er og musikk fra nettopp disse butikkene, fordi de mange ganger har vært uslåelige på pris.

Hvordan innføringen av merverdiavgift påvirker oss nordmenn, gjenstår å se.

I beste fall får det ingen betydning for oss: For som en DinSide-leser tipser oss om, skal ikke britiske nettbutikker fakturere med britisk merverdiavgift når de sender til Norge (selv om det skjer en gang i blant).

Men det kan likevel hende vi får merke endringene. Et slik pålegg kan påvirke hele prissettingen til butikkene som er rammet. Dessuten kan tapt konkurransefordel på forsendelser til andre land, påvirke fremtiden for nettbutikkene.

Merverdiavgiften innføres 1. april 2012. Det kan gi forbrukere noen få dager å handle billig fra nettbutikkene som blir rammet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer