Ingen kontanter? Fortvil ikke. Flere steder i landet er det nå mulig å kjøpe brus og godterier med mobiltelefonen. Foto: Kristina Picard
Ingen kontanter? Fortvil ikke. Flere steder i landet er det nå mulig å kjøpe brus og godterier med mobiltelefonen. Foto: Kristina PicardVis mer

Slukk tørsten med SMS

Du er ikke lenger avhengig av cash for å raide brusautomaten.

Nye brus- og sjokoladeautomater plassert ut i Oslo vil ikke ha myntene dine. De vil heller at du sender dem en tekstmelding.

Det er mange år siden Telenor begynte å leke med tanken om å betale med mobiltelefonen, men fra 4. januar i år kom det nye regler som i større grad gjorde det lov å ta betalt med mobiltelefonen, nærmere bestemt ved å belaste per SMS.

Innholdssjef i NetCom, Marius Halle, har tidligere uttalt til Mobilen.no at han har stor tro på at norske forbrukere vil ta dette i bruk:

Mye tyder på at SMS-betaling er populært. Automaten på Nationalteateret stasjon i Oslo er i alle fall nesten tom. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Mye tyder på at SMS-betaling er populært. Automaten på Nationalteateret stasjon i Oslo er i alle fall nesten tom. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


– Vi ser at forbrukere som glemmer telefonen hjemme snur for å hente den mens glemmer de lommeboken så kan det vente til etter jobb eller skole, sier han.

Slik gjør du

Vær ikke redd for at det skal være vanskelig å handle med mobiltelefonen. Produsentene har laget enkle forklaringer på automaten slik at du skal slippe å være i tvil om hvordan det fungerer.

Utenfor Høgskolen i Oslo står det en annen type automat. Heller ikke denne vil ha myntene dine. Foto: Kristina Picard
Utenfor Høgskolen i Oslo står det en annen type automat. Heller ikke denne vil ha myntene dine. Foto: Kristina Picard Vis mer


Hver automat har sitt eget "navn". Tast denne koden (navnet), mellomrom og beløpet du ønsker å handle for, og beløpet vil komme opp i displayet akkurat som om du har puttet på penger.

Når du har valgt produktet du ønsket å handle, mottar du en kvittering på mobiltelefonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og noen mener at kontanter bør koste mer

Åpenbare fordeler

Det er noen åpenbare fordeler ved de nye automatene: Det er ikke lenger noen vits for kriminelle å gå løs på dem på nattestid i håp om å tømme dem for kontanter, og det er heller ikke nødvendig å sende arbeidskraft ut for å tømme dem for mynt, det holder å fylle på med nye varer.

I tillegg har brus- og sjokoladeprodusentene selvsagt også oppdaget at det er færre og færre som går rundt med kontanter, mens alle går rundt med mobiltelefon. Det er med andre ord mulig å nå flere brustørste konsumenter ved å tilby SMS-betaling.

En av ulempene oppstår for eksempel for de ganske mange nordmenn som har mobiltelefon betalt av arbeidsgiver, og som synes det blir for galt å belaste arbeidsplassen for brus på fritiden. I tillegg finnes det kanskje noen som liker å vite hvor mye de bruker på å ringe hver måned uten å få blandet inn utgifter til brus og sjokolade på mobilregningen. For disse menneskene er kiosken fortsatt et bedre alternativ.

Hva synes du om SMS-automater? Delta i debatten under!