Sluker fremdeles pengene

91 prosent av DinSides lesere tror at minibankene kan gjøre feil - som bankene vel og merke ikke klarer å fange opp!

[Ugjyldig objekt (NAV)]

I forrige uke skrev vi om den danske damen som forsøkte å ta ut penger i minibanken. Pengene kom ikke ut, men likevel ble de trukket fra kontoen hennes.

Banken nekter å ordne opp, og viser til at deres logger ikke viser at for lite penger er utbetalt.

I sakens anledning kontaktet vi de to største bankene i Norge, og herfra var julesangen helt lik den danske bankens: Finner banken ikke noen feil i loggen, er det kundens problem.

HER KAN DU SE HVA BANKENE SVARER NÅ - ETTER Å HA SETT ALLE DE KRITISKE INNLEGGENE FRA LESERNE.

Mye oppstyr

Av debattinnleggene og avstemningen i den tidligere minibank-artikkelen, fremgår det tydelig at mange av DinSides lesere har opplevd liknende situasjoner, og at de også tror at minibanker kan gjøre feil. Over 700 personer har svart på vårt spørsmål, og 91 prosent tror at det kan skje tekniske feil i minibankene - som bankene vel og merke ikke klarer å fange opp.

Illustrasjon: Per Ervland.
Illustrasjon: Per Ervland. Vis mer


Når det gjelder debattinnleggene kan folk selvsagt skrive hva de vil, uten av vi har anledning til å sjekke de faktiske forholdene. Men det må likevel anses som usannsynlig at ikke de fleste av innleggene er reelle, fordi det neppe er stor grunn til å lyve når man kan skrive anonymt.

Lesernes fortelling

Sakset fra innleggene, finner vi blant annet følgende:

(Ønsker du å se alle innleggene, kan du klikke på lenken her, og se debatt-innleggene nederst i artikkelen).

Mangler 200 kr.
Jeg har opplevd det samme hos DnB i Asker. Tok ut 800 kroner, men fikk bare 600 kroner utbetalt. Kontaktet banken - de fant ingen feil, men lot likevel tvilen komme meg tilgode.

Noen for mye, noen for lite
Samme sak skjedde med meg. Fikk 200 kroner for lite. Kontaktet banken, og etter at kontantbeholdningen var talt opp, fikk jeg tilbakeført pengene. Man kan jo tenke seg en situasjon der en person får 1.000 kroner for mye, og en annen 1.000 kroner for lite, og dermed vil bokføring og kontantbeholdning stemme. Mikroskopiske sjanser for dette selvsagt...

Bekrefter innlegget ovenfor
Jeg husker en gang jeg stod bak to damer foran en minibank i Kirkeveien i Oslo. De var heldigvis venninner. Den første fikk noen hundre kroner for lite, selv om det ikke gikk frem av utskriften. MEN: Den andre fikk tilsvarende for mye! Det gikk altså opp i opp. Dette er altså mulig. I slike tilfeller er det ikke rart om bankens regnskap stemmer.

99 prosent korrekt
i 99 av 100 tilfeller blir det feillogget om ikke banken utbetaler riktig, og dette blir rettet dagen etter i banksystemet.

Men noen ganger hender det at det blir dobbeltført, og kun en gang tilbakeført, og da mangler du plutselig hele uttaket ditt, ja... Det kan skje! (Skrevet av "Har jobbet med minibanker i mange år.")

Fra en bankansatt
DnBNOR og Nordea uttaler seg mot bedre vitende hvis de sier at dette ikke kan skje. Det HAR skjedd, og det kommer til å skje igjen. Systemene er langt fra pålitelige. Man kan si at systemene er velprøvd, de ble implementert på 70-tallet, men det er svært sårbart for feil.

Hvis det er tomt for sedler i magasinene, men antall ikke er registrert riktig, kan enkelte minibanker likevel kjøre normal prosedyre, uten å oppdage at det er tomt. Da sitter man med riktig trekk på konto, men for lite utbetalt.

Selvsagt kan bankene si at det ikke er mulig, de sitter jo på funksjonaliteten, og den er jo ikke åpen for innsyn. Det er det samme med bankkort, koden ligger i kortet og kan leses ut med en vanlig kortleser. Likevel får du ikke pengene igjen hvis kortet er misbrukt med riktig kode. (Skrevet av "jobber i bank")

Nesten politianmeldt
Har opplevd det, jeg også... det dreide seg om 7.000 kroner. Dro til banken, hvor de sa at det så ut som om at jeg hadde fått ut pengene... Ble fly forbannet, og sa at hvis ikke pengene sto på kontoen min før jeg gikk ut av døren, så ville jeg dra rett på politistasjonen og anmeldte banken for tyveri... Da ordnet alt seg...

Skrevet av en ingeniør
En minibank som inneholder en PC (mikroprosessor, minne mm.) KAN feile, og det samme kan programvarer. Dette kan skje uansett om det hele er godkjent av NEMKO, VERITAS eller hvem det nå måtte være. Å stole 100 prosent på denne type teknologi til enhver tid, er temmelig blåøyd...

Feil den andre veien
Jeg hadde et tilfelle for noen år tilbake. Skulle ta ut 2.000 kroner, og minibanken betalte ut 1.500 - og så sto det på skjermen at utbetaling ikke var mulig. Dette var i januar, og på neste kontoutskrift var det ikke med. Jeg tenkte at da kommer det vel på neste måneds, når de har funnet feilen. Glemte så hele greia, og ingenting skjedde på ett år. Så kom kontoutskriften for desember samme år, og da kom uttaket på riktig beløp (1.500 kroner) med anmerket uttaksdato januar nesten ett år tilbake. Jeg tror det skjer feil begge veier i minibanker, og at mange ikke en gang oppdager det, men stapper pengene i lommeboken uten å reagere. Prøv å stå ved en minibank og se hvor mange som faktisk teller pengene sine...

Trøtt minibank
Skulle ta ut 2.000 kr. klokken seks om morgenen, og minibanken telte opp penger (hørtes det ut som), men det kom ingen penger ut. Dette gjentok seg 5-6 ganger med samme resultat, før jeg fikk ut en kvittering med en feilkode. 2.000 kroner ble trukket fra kontoen min, og de ble ikke tilbakeført før jeg selv tok kontakt med min bank en uke senere. Der fikk jeg vite at om jeg ikke hadde tatt vare på kvitteringa med feilkoden, så kunne jeg sett langt etter pengene....IKKE BRA !!

Ga til slutt opp
Jeg tok ut 300 kroner i en minibank, og alt var normalt - hørte til og med at maskinene telte opp pengene, men ingen penger kom ut. Maskinen gikk bare tilbake til utgangspunktet. Snakket med ham som stod bak meg, og det viste seg at han jobbet i en annen bank. Han tok ut penger, og alt var normalt. Jeg antok at pengene ikke ville bli trukket fra kontoen, men ved kontroll av saldo, viste det seg at de var trukket. Snakket med banken, som selvfølgelig ikke trodde meg, og fikk beskjed om at slikt ikke kan skje. Jeg sa at han som tok ut penger etter meg kunne bekrefte historien, og at han jobbet for en annen bank. Banken tok kontakt, og han bekreftet historien min. De skulle tilbakeføre pengene, noe de aldri gjorde, og jeg orket ikke å engasjere meg for 300 kroner.

Skal man tro lesernes innlegg, har det altså skjedd feil - som bankene ikke klarer å fange opp! Vi henvendte oss derfor igjen til Nordea og DnBNOR, for å høre om de fremdeles er like sikre i sine saker - eller om de mange innleggene har rokket noe ved standpunktene deres.

TRYKK HER FOR Å SE HVA BANKENE SVARTE NÅ.