<strong><b>SLØSING:</strong></b> Legger du sammen mange nok småkjøp, kommer det fort opp i svimlende beløp. Får du sløsesjokk? Foto: DinSide
SLØSING: Legger du sammen mange nok småkjøp, kommer det fort opp i svimlende beløp. Får du sløsesjokk? Foto: DinSide Vis mer

Sløser du bort egenkapitalen din?

DinSides Sløsekalkulator gir deg svaret med en gang.

Publisert
Sist oppdatert

Det nye året er godt i gang, og mange av oss bruker anledningen til å slutte med dårlige vaner.

Bruker du mye penger på unødvendige innkjøp? Fyll heller opp sparekontoen, litt bevisstgjøring rundt egen pengebruk er alt som skal til.

Les også: 150.000 kroner rikere med røykeslutt

To i uka blir fort noen tusenlapper i løpet av et helt år.  Foto: Colourbox
To i uka blir fort noen tusenlapper i løpet av et helt år. Foto: Colourbox Vis mer


Lommetyver

Røyk, ta-med-kaffe og impulskjøp er lommetyver som sakte men sikkert tømmer kontoen din.

Kjøper du en ta-med-kaffe til 35 kroner to ganger i uka, koster det deg 3.640 kroner i løpet av et helt år. En halvliter brus til 17 kroner to ganger i uka, koster deg 1.768 kroner årlig. Pengespill hver uke koster deg fort 1.732 kroner i året (avhengig av innsatsen selvfølgelig).

Vet du hvor mye dine småkjøp koster?

DinSides Sløsekalkulator gir deg svaret med en gang.

Treningsfella

Mange bruker også det nye året til å komme i gang med gode vaner. Trening er gjerne en av dem. Men tenk deg litt om før du binder deg til en dyr treningsavtale. En treningsavtale til 575 kroner i måneden, blir 6.900 kroner i året. Da bør du sørge for at avtalen blir brukt.

Før du binder deg til et senter, kan det være en ide å kjøpe et klippekort først. Så kan du heller binde deg når du har kommet skikkelig i gang med treningen.

God trening kan dessuten være (nesten) helt gratis. Investerer du i et par gode løpesko og litt treningstøy, kan du trene akkurat når det passer deg uten at det påløper noen ekstra kostnad. Sjekk også ut Tufteparken, som er et gratis utendørs treningstilbud.

Løpetøy: Her er den beste billig-tightsen

Bil eller bolig

I vårt eksempel har vi sett på kaffe, brus, pengespill og trening som beløper seg til 14.040 kroner i året. Høres kanskje ikke så ille ut, men la oss se hva som skjer etter åtte år.

Sparer du pengene i stedet, har du 124.847 kroner på konto forutsatt en sparerente på tre prosent. Da har du ifølge DinSides bilkalkulator nok penger til å kjøpe deg en fire år gammel Golf.

Setter du 14.040 kroner på en BSU-konto årlig vil pengene etter åtte år ha vokst til 134.068 kroner. I tillegg har du fått skattefradraget på 22.464 kroner.

Med totalt 156.532 er du på god vei til å møte egenkapitalkravet ved boligkjøp.

BSU-konto er blant de mest lukrative spareordningene som finnes. Summen av en god rente og skattefradraget gir en årlig avkastning på om lag 25 prosent. For å få fullt utbytte av BSU-kontoen må du imidlertid være sikker på at den skattbare inntekten din er høy nok.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer