Sliter som singel

Single må jobbe lengre dager og flere helger enn de med kjæreste, ifølge en ny studie.

Over halvparten av alle enslige har opplevd negative erfaringer rundt det å være singel, og én av tre single må jobbe flere helger enn de med partner, skriver mirror.co.uk.

Den vanligste klagen blant single er å bli spurt om privatlivet sitt i offentlige sammenhenger. Rundt 12 000 single mennesker deltok i undersøkelsen som er utført av Carat Media i England.

Singel-bølgen fortsetter
Singelforsker Tone Hellesund, ved Universitetet i Bergen, tror ikke den britiske undersøkelsen handler om mer diskriminering, men at dagens single ikke finner seg i å bli behandlet som annenrangs borgere.

- Jeg tror at singel-bølgen vil fortsette fordi den historiske perioden der kjernefamilien har vært den eneste anerkjente livsformen nå definitivt er over. Ikke alle ønsker å leve i en kjernefamilie eller i et tradisjonelt parforhold, og i dag er dette heldigvis blitt moralsk legitimt og økonomisk mulig, sier Hellesund.

Hun legger til at holdningene til enslighet har blitt mer positive de siste tiårene fordi singellivet fremstår som et reelt alternativ til kjernefamilien.

Krever sin rett
I Norge har andelen enslige økt betraktelig fra 1970-årene og frem til i dag. Folketellingen fra 2001 viser at det er 739 563 aleneboende mennesker i landet.

Hellesund mener det beste single kan gjøre er å kreve sin rett hos arbeidsgiver.

- Single må kreve sin selvsagte rett til fritid og privatliv hos sin arbeidsgiver. De må forsøke å være mest mulig fornøyd med sin egen tilværelse, og ikke betrakte det som det nest beste alternativet, sier forskeren.

En annen forskningsstudie hevder at årsaken til at mange jenter er single er fordi de er for vellykkede og smarte.

Er du singel etter et fast forhold? Her er noen sjekketips!

Mozon.no, 26.01.2006