Sliter du med reisesyke?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sliter du med reisesyke?

Mange av oss sliter med reisesyke, noe som kan sette en demper på den etterlengtede ferien. Her får du råd for hva du selv kan gjøre for å hindre og lindre reisesyke.

Av Dr. Bernt Rognlien

Reisesyke kalles det enten du blir dårlig til sjøs, i bil, i luften eller i berg og dalbane. Selv barkede sjøfolk kan bli sjøsyke, i luften kalles det flysyke, i bilen bilsyke. En rekke andre situasjoner som forstyrrer balansesenteret kan utløse sjøsyke lignende plager med kvalme, svimmelhet og kraftig uvelhet.

Når plagene først har begynt oppstår det ofte en form for panikk og angst med kaldsvetting, blekhet, kortpustethet og anspenthet som ytterligere forverrer tilstanden. Tror du at du skal kaste opp eller blir du redd for å kaste opp, kommer du sannsynligvis til å gjøre det.
Det hjelper å slappe av og tenke på noe hyggelig. Barn som blir reisesyke blir bedre når oppmerksomheten blir ledet over på noe annet som engasjerer positivt.

Hva hjelper?

Frisk luft hjelper, sett opp vinduet i bilen eller stå på dekk og pust inn frisk sjøluft. Sterke lukter og sigarettrøyk kan utløse og forverrer plagene og bidrar til kvalme.

Sjansen for å bli reisesyk er mindre om natten fordi du ikke ser bevegelsene omkring deg like godt som om dagen.

Sjansen for å bli reisesyk øker når du er trett. Sørg for at du får nok søvn før du reiser.

Reisesyke utløses lettere hvis du er i bevegelse. Sitt stille og hold spesielt hodet rolig. Hvis du reiser med bil hjelper det ofte å sitte i forsetet og se på veien foran deg. Da vil signalene fra kroppen og øynene være i bedre balanse. Du bør ikke lese mens du er i bil, er oppe i et urolig fly eller er ombord i båt i sjøgang. Bevegelsen i bilen eller i flyet gjør at teksten blir urolig å se på og da blir du lettere svimmel og reisesyk. Er du om bord i en stor båt, bør du prøve å få lugar midtskips der det ruller minst.

Reisesyktabletter eller ingefær
Hvis du på forhånd vet at du kommer til å bli reisesyk, bør du vurdere og ta reisesyketabletter eller ingefær. Hvis du tar reisesyketabletter 1 - 2 timer på forhånd kan du unngå symptomene. En eller to tabletter varer opptil et døgn. Men husk på å ta de på forhånd, de virker dårlig hvis du tar de når symptomene har startet.
Ingefær har også god effekt ved reisesyke. Det er gjort flere studier som viser at ingefær virker like godt som reisesyketabletter. Det finnes ingfærtabletter som er laget for bruk ved reisesyke og til å behandle kvalme. Ingefær tabletter finnes også som tyggetabletter med smak som aksepteres godt av barn. Du kan også bruke en ½ ts ingefærpulver som fås som krydder i apotek eller i dagligvarebutikker. ½ ts ingefærpulver svelges ned med litt vann - eller ¼
ts røres ut i Yougurt til barn. Bruker du frisk ingefær tar du 3-5 skiver på en 1/2 cm og lar det koke i 2-3 dl vann i 5 minutter. Drikk teen varm med en skive sitron og evt. honning. Det er en frisk og velsmakende drikk som virker godt kvalmestillende ved reisesyke. Ingefær bør tas en time før reisen for å ha best effekt.

Akupressur armebånd
Disse armebåndene fås kjøpt eller du kan lage et selv ved hjelp av en liten rund stein(1cm) eller en klinkekule som festes ved hjelp av et bånd med borrelås. Steinen skal trykke på et akupunkturpunkt som ligger på armens underside, mellom senene og to tommelfingerbredder fra håndleddfolden. Dette akupunkturpunktet som heter Nei guang kan du også trykke på eller massere ved reisesyke eller kvalm. Det er gjort flere store studier som viser at stimulering av dette punktet har god effekt ved svangerskapskvalme, annen kvalme og også ved reisesyke. Dette virker også best hvis du starter stimulering av punktet før reisen. Et slikt armebånd kan være en fantastisk hjelp hvis du har barn som lett blir bilsyke eller sjøsyke. Er du først blitt kvalm hjelper det ofte å massere punktet i 3-4 minutter - noe som kan gjentas mange ganger under reisen.

Cocculus D30 er et homeopatisk legemiddel som kan ha god effekt ved reisesyke. Det fås på apotek, 5 piller suges opp under tungen. Dette kan repeteres hver ½ time til bedring inntrer ved akutte plager. Cocculus kan også brukes forebyggende en time før reisen og gjentas flere ganger under reisen.

mozon.no 10.06.02