Søk hjelp før det er for sent dersom du ikke klarer dine månedlige utgifter. Foto: Per Ervland
Søk hjelp før det er for sent dersom du ikke klarer dine månedlige utgifter. Foto: Per Ervland Vis mer

Sliter du med økonomien?

Her er rådene som kan få deg tilbake på rett økonomisk kjøl.

Publisert
Sist oppdatert

Rundt 190.000 nordmenn blir betraktet som dårligere betalere, skrev vi tidligere i sommer. Ubehagelige betalingsanmerkninger henger ved mange norske navn, og når du først har havnet i et økonomisk uføre, kan det være vanskelig å komme seg ut igjen.

Sidsel Sodefjed Jørgensen, forbrukerøkonom i DnB NOR, er også opptatt av dette temaet. Hun sier hun får mange henvendelser fra folk som trenger hjelp med å komme seg ut av en vanskelig økonomisk situasjon.

Står du også på svartelisten?

Problemene kan være uforskyldt

- For noen tårner problemene seg opp, og de kjappe løsningene med kredittkjøp og kredittkortbruk blir eneste mulighet, sier Sodefjed Jørgensen.

Hun mener årsakene til at problemene starter, varierer, og noen ganger er de også uforskyldt.

Sidsel Sodefjed Jørgensen er forbrukerøkonom i DnB NOR. Foto: DnB NOR
Sidsel Sodefjed Jørgensen er forbrukerøkonom i DnB NOR. Foto: DnB NOR Vis mer


- Blir du for eksempel arbeidsledig, eller selger en bolig med tap i forbindelse med et samlivsbrudd, kan økonomien bli strammere. Noen har også kommet i klemma på grunn av altfor høyt forbruk over altfor lang tid, så kalt kredittfinansiert luksus, sier Sodefjed Jørgensen.

- Innse realitetene

Sodefjed Jørgensens råd er at uansett hva som er årsaken til problemene, så se realiteten i øynene.

- Har man strukket strikken altfor langt, hvis boligen er i fare og inkassokrav truer handlefriheten, så bør man oppsøke hjelp mens man i hvert fall har én hånd på rattet og kan redde privatøkonomien.

Men ofte er de vanlige mulighetene utelukket. Det er slutt på hjelp fra foreldre, og refinansiering er heller ikke mulig fordi man ikke kan tilby sikkerhet og sliter med renter som tårner seg opp for hver måned som går, i tillegg til de ubetalte regningene som stopper hverdagslivet i å fungere normalt.

- Noen har rett og slett ikke inntekter nok til å betjene og betale det de skylder, sier Sodefjed Jørgensen.

Planen å følge

Vil du ut av en vanskelig økonomisk situasjon, er det konkrete tiltak du bør sette i verk.

Første skritt: Erkjenn at situasjonen er uløselig

Andre skritt: Oppsøk en gjeldsrådgiver

Tredje skritt: Gå for frivillig gjeldsordning dersom det er mulig

Fjerde skritt: Frivillig eller tvungen offentlig gjeldsordning

Her får du hjelp

Det finnes flere steder å henvende seg for å motta gratis gjeldsrådgivning.

Se full oversikt: Disse hjelper deg gratis

Det kan være lange ventetider på NAV, så bestill så fort som mulig når du ser at du trenger det. Om det er svært lang ventetid, vil nok noen være fristet til å snakke med et privat gjeldsrådgivningsfirma selv om det koster penger. De er ofte tilgjengelige og kan snakke med deg nesten på dagen.

- Det er jo godt å få snakket med noen når man først har tatt skrittet å erkjenne situasjonen, sier Sodefjed Jørgensen.

Ny populær tjeneste

800Gjeld er en NAV-tjenste som startet opp i oktober 2009, og som skal være et supplement til kommunenes gjeldsrådgivningstjeneste. Tjenesten skal være et lavterskeltilbud for brukere med økonomiske problemer, eller som står i fare for å få økonomiske problemer.

Tjenesten er gratis fra fasttelefon, og ringer du fra mobiltelefon, vil rådgiverne tilby å ringe tilbake til deg. Du kan være anonym som innringer hvis du ønsker det.

Rådgiverne driver ikke saksbehandling, men gir deg enkle råd om hva du selv kan gjøre for å løse situasjonen. Dersom du har økonomiske problemer av mer kompleks art og trenger mer hjelp, loser rådgiverne deg til rett instans.

800Gjeld (ekstern lenke)

Dette må du gjøre

Forbrukerøkonomen tipser også om ting du selv bør forberede før du møter en gjeldsrådgiver.

Før samtalen bør man selv ha tenkt nøye igjennom/notèrt:

 • Hva er boligen verdt?
 • Hva er bilen min verdt?
 • Hvilke andre formuesgjenstander har jeg som eventuelt kan selges?
 • Nøyaktig inntekt
 • Finnes det mulighet for å jobbe mer?
 • Samle oversikt over all gjeld, totalkrav fra hver kreditor
 • Ser du selv skisse av en mulig løsning?
 • Dette gjør gjeldsrådgiveren

  Gjeldsrådgiveren hjelper til med å sette opp budsjett og hva han/hun mener du kan klare å betale per måned.

  Husk at alle krav må med i det oppsettet gjeldsrådgiveren lager.

  - Om du får til en god ordning, og har glemt et krav på for eksempel 20.000, så kan det ødelegge og velte hele planen, sier forbrukerøkonomen.

  - De som har pant i noe hos deg, for eksempel gjennom boliglånet, kan du ikke forhandle med, de har jo sikret sitt krav. Det er andre usikrede kreditorer du må konsentrere deg om hvis du skal be om en ny nedbetalingsavtale.

  NAVs rådgiver kan gi deg konkret hjelp til hvordan du skal kontakte kreditorene, og hva du evnentuelt kan tilby samtidig som du får privatøkonomien din til å gå rundt.

  >>>Les gjeldsrådgiverens egne råd

  Du må bidra selv

  - Dersom kreditorene skal innvilge deg lengre tilbakebetalingstid, lavere renter eller til og med ettergi noe av det du skylder, så må du gjøre ditt ytterste for å vise at du gir avkall på mye for å betale mest mulig på de utestående kravene. Dette er jo penger du har brukt og egentlig skal tilbakebetale hver krone av, sier Sodefjed Jørgensen.

  Får du til en frivillig ordning du kan klare å leve med, bør du prise deg lykkelig og gjøre det som trengs for å overholde kravene.

  Det er helt opp til kreditorene om de tilbyr deg en løsning utenom namsmann, men mange kreditorer ser at det vil lønne seg for dem å komme deg i møte når alternativet er en offentlig gjeldsordning og fem år med sletting av restgjeld.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer