Treg mage kan ofte skyldes livsstil eller kosthold. Foto: Colourbox
Treg mage kan ofte skyldes livsstil eller kosthold. Foto: ColourboxVis mer

Sliter du med forstoppelse?

Sjekk hvordan du kan forhindre det.

Det er vel ingen vits i å komme med en beskrivelse på hva dette går ut på. Er det et ord som har streifet dine lepper fra tid til en annen har du også mest sannsynlig opplevd det. Men hva kan være årsaken til forstoppelse og hvordan kan du forhindre det?

Ofte kan forstoppelse komme på reiser. Dette kan komme av at du ikke følger dine vanlige rutiner, eller du spiser mat som kroppen din ikke er vant til. Kanskje du har en stressende arbeidsuke, som gjør at kroppen din ikke er like villig til å samarbeide. Uansett situasjon har forstoppelse i alle fall en tendens til å dukke opp i de verst tenkelige situasjoner.

Les også: Se opp for ferieparasittene. Disse vil du ikke ha med deg hjem fra syden!

Hva er årsaken

Det finnes andre grunner til forstoppelse annet enn feriereisen til Tyrkia eller en stressende arbeidsuke.

Les også: Denne maten gir deg feriemage

Legene Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen i Lommelegen.no skriver om de viktigste grunnene til de slitsomme plagene.

 • Liten fysisk aktivitet
 • Uttørking
 • Te i store mengder
 • Fiberfattig kost
 • Spesielle medisiner. For eksempel jern, syrenøytralisernde medisiner, blodtrykkmedisiner, vanndrivende medikamenter eller medisiner som virker på det ubevisste nervesystemet og legemidler som brukes ved psykiske sykdommer.
 • At du har sluttet med avføringsmedisiner etter lengre tids bruk.
 • Hemoroider og sår/rifter i endetarmsåpningen som kan skyldes at du kvier deg for å gå på toalettet.
 • At du nylig har født, som gjør at du kvier deg for å gå på toalettet på grunn av smerter.
 • Stress, reiser eller praktiske vanskeligheter med å kunne gå på toalettet kan være med å bidra til forstoppelse. Spesielt barn og eldre trenger rutiner og kan blir påvirket av dette.
 • Barn kan i perioder trosse kravet om å gå på toalettet. Dette kan føre til forstoppelse som gjør besøket smertefullt, og forsterker uviljen.
 • Kreft i tykktarmen og sykdommer i nervesystemet kan også føre til forstoppelse. Spesielt Parkinsons syndrom og MS.
Les også: Gir barna søppelmat i ferien

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan være et tegn på sykdom

De fleste opplever treg avføring i noen perioder. Forstoppelse er som oftest ikke alvorlig, men kan ved enkelte tilfeller være et tegn på sykdom. Hvis du opplever at du sjelden kommer deg på toalettet, kan kjenne at tarmen ikke er tømt eller det strammer i magen, kan det være grunn til å kontakte lege.

Strammingen og smertene sitter ofte på venstre side. Der ligger den nederste delen av tykktarmen og endetarmen, hvor tarminnholdet er tørrest og mest sammentrykket.

Les også: Tvilsomme helsepåstander på bevises

Ulike behandlinger

Forstoppelse er et problem det går an å løse. De fleste kan få hjelp ved å endre livsstil eller kosthold. Hvis du allikevel sliter mye med forstoppelse bør du oppsøke en lege.

 • Mosjon og rikelig drikke er viktig. Kosten bør være fiberrik. I tillegg kan du spise en blanding av hvetekli, havregryn og svisker sammen med kefirmelk eller yoghurt.
 • Loppefrø eller linfrø kan brukes i en kort periode. Slike midler får du kjøpt på apoteket.
 • Kraftig forstoppelse behandles med klyster. Hvis plagene ikke har vært langvarige, kan et miniklyster brukes, for eksempel Microlax.
 • Langvarig bruk av avføringsmidler frarådes. Alle avføringsmidlene har bivirkninger, og på sikt vil de forstyrre kroppens egen evne til å regulere tarmen. Den som skal slutte med avføringsmidler etter langvarig bruk, må gradvis ta mindre og mindre, ellers vil tarmen stoppe helt opp.
Les også: Gått deg vill i risjungelen?

Forstoppelse hos gravide

Forstoppelse under graviditeten er veldig vanlig. Mange tar jern under svangerskapet, noe som kan føre til forstoppelse. Jern er ikke alltid nødvendig og kan i noen tilfeller kuttes ut, men snakk med legen din.

Avføringsmidler kan føre til sammentrekninger i livmoren og bør ikke brukes under graviditeten, men avførende midler som laktulose kan brukes hvis kvinnen er svært plaget. Dette bør imidlertid tas opp med en lege først.

For å unngå forstoppelse under graviditeten kan mosjon, rikelig med drikke og fiberrik kost være til stor hjelp. Spis mye frukt, grønnsaker, bær, poteter og grovbrød. Spis også kornblanding sammen med kefir eller yoghurt.