Om ikke svimmelheten går over innen kort tid bør du oppsøke lege. Foto: Colourbox
Om ikke svimmelheten går over innen kort tid bør du oppsøke lege. Foto: ColourboxVis mer

Sliten og svimmel du også?

Mange plages av dette. Sjekk hva du kan gjøre.

Mange går rundt og kjenner seg svimle og uvel i det daglige. Det er nesten blitt et livsstilssyndrom i vår hektiske tilværelse.

Les også: Ikke ignorér dette

Svimmelhet er en samlebetegnelse for symptomer som rotasjonsfølelse eller gyngefølelse. Det er altså ikke en sykdom, men et symptom. Symptomet kan ha mange årsaker. Mange føler seg også kvalme samtidig.

Derfor blir du uvel

Ifølge allmennlege Eyolf Klæboe Faleide på Lommelegen.no kan kvalme kan være forårsaket av økt antall nerveimpulser til kvalmesenteret i «den forlengede marg», som er en del av hjernen.

I tillegg forårsakes kvalme av økt aktivitet fra det «parasympatiske nervesystem»; en del av det nervesystemet som vi ikke har kontroll over.

Dette kan for eksempel forårsakes av forhold i mage-/tarmkanalen, som magesår, eller fra andre deler av kroppen, som ved infeksjoner, medisinforgiftninger, diabetes og ondartete sykdommer. Ved ondartede sykdommer er kvalme ofte et sent symptom.

Forhøyet trykk i hjernen, smerter og hodeskader kan også gi kvalme. «Psykogen kvalme» er også beskrevet. Her er det psykiske faktorer som spiller inn.

Les også: 3D kan gjøre deg syk

Mye kan gjøre deg svimmel

Når det gjelder svimmelhet så er det et symptom som er veldig uspesifikt, det vil si at mange sykdommer kan ha dette symptomet.

Det finnes flere varianter av svimmelhet, og i dag er det vanligere å undersøke grundig på de underliggende årsakene til at man blir svimmel enn bare for få år siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne tilstanden er plagsom for svært mange, og man skal for sikkerhets skyld bli utredet slik at man med stor sikkerhet skal føle seg trygg på at man ikke feiler noe alvorlig.

Dette må være på plass

Det finnes i hovedsak fire elementer som må være på plass for at man skal ha en normal balansefølelse og derav ikke føle svimmelhet.

  • For det første må balanseapparatet i det indre øret fungere og dets nervebaner må være inntakt.
  • For det andre må leddsansene dine, som formidler hvordan kroppens ledd og lemmer beveger seg i forhold til omverdenen, sende riktige signaler til hjernen.
  • For det tredje må du ha et adekvat syn, slik at du kan orientere deg korrekt.
  • Og for det fjerde må hjertet slå regelmessig og blodtrykket være normalt.

To måter å være svimmel på

Svimmelhet deles videre inn i to typer:
«Rotatorisk type», hvor du opplever en karusellignende svimmelhet. Den andre kalles «nautisk svimmelhet», fordi den kan minne om at vi befinner oss på en båt som gynger.

Den første er mer vanlig dersom man har en svimmelhet som skyldes forhold i det indre øret. Væske i mellomøret gir sjelden slik svimmelhet; den gir heller merkbart hørselstap.

Den nautiske typen kan skyldes forhold i hjernen, hormonelle forandringer og ikke minst blodtrykket.

Les også: Ikke gå på jobb med disse symptomene

Sykdom som gir svimmelhet

Det finnes en del sykdommer som kan gi svimmelhet. En av dem er «Ménières sykdom», som er karakterisert med et uregelmessig forløp med hang til spontan bedring i perioder som kan være lange.

Det blir derfor alltid vanskelig for både pasienten og legen å vurdere effektiviteten av behandlingen. Dette kan igjen svekke troen hos pasienten på at riktig diagnose har blitt stilt.

Det kan være vanskelig å stille riktig diagnose, og endelig diagnose må derfor overlates til en spesialist i øre-nese-hals-sykdommer. Det hører med flere undersøkelser i utredningen av diagnosen. En hørselstest (audiogram) vil vise nevrogent hørselstap for lave lyder (frekvenser). MR-røntgenundersøkelse av hjernen bør også tas for å utelukke svulst på balansenerven.

Andre sykdommer som må utredes ved svimmelhet er benign paroxysmal posisjonell vertigo (BPPV), akutt labyrintitt, vestibulær nevritt, perilymfatisk fistel, nevrologisk sykdom, anemi, infeksjon, diabetes type 1 og 2 og stoffskiftesykdom.

Lider du av svimmelhet over lengre tid bør du bestille time til utredning av dine symptomer hos din fastlege.