Slipper sommerjobb etter app-suksess

15-åringen Jostein Liverød tjener 3.000 kroner uka på appen PopularTags.

UNG: Jostein Liverød er bare 15 år gammel, men har appen PopularTags på App Store som bringer inn rundt 3.000 kroner uka. Noen bedre sommerjobb tror han ikke han finner.  Foto: Privat/Apple/Ole Petter Baugerød Stokke
UNG: Jostein Liverød er bare 15 år gammel, men har appen PopularTags på App Store som bringer inn rundt 3.000 kroner uka. Noen bedre sommerjobb tror han ikke han finner. Foto: Privat/Apple/Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tiden etter Apples lansering av App Store i 2008 kom suksesshistoriene på løpende bånd: Én mann med én app kunne tjene millioner av dollar, og en håndfull nordmenn ble blant de heldige app-millionærene.

DinSide tester iPhone 3G i 2008: "Hva som dukker opp i App Store vil vise seg, men det blir ikke lite!"

Senere har den nærmest naive begeistringen sunket betraktelig. For mens App Store ved lansering hadde rundt 500 apper å velge mellom, har den nå over 850.000. Resultatet er store mengder apper som forsvinner i mengden og drømmer som knuses.

Samtidig sitter en 15 år gammel kar i Norge og smiler bredt. Skoleeleven Jostein Liverød har nemlig sluppet gjennom nåløyet, og lever app-drømmen han tidligere bare hadde lest om.

– Så i år blir det ikke sommerjobb. Jeg klarer meg fint med inntektene fra appen, forteller Liverød til DinSide.

Gode lommepenger

Liverød har én app som koster én dollar og gjør én ting: Kopierer populære Instagram-hashtag-er. Med få trykk kan du dermed pepre Instagram-innleggene dine med tag-er som "#instacool", "#follow" og "#swag" for å få flere liker og følgere.

Men er dette riktig bruk av hashtag, da? Les vår hashtag-guide!

ENKEL: Appen PopularTags gjør ikke annet enn å kopiere populære Instagram-hashtag-er så du kan lime dem inn på Instagram-bildene dine. Men det holder tydeligvis.
ENKEL: Appen PopularTags gjør ikke annet enn å kopiere populære Instagram-hashtag-er så du kan lime dem inn på Instagram-bildene dine. Men det holder tydeligvis. Vis mer


Appen heter PopularTags og blir nå lastet ned rundt 90 ganger hver dag, ifølge Liverød. Med en norsk pris på 7 kroner tjener Liverød derfor mellom 400 og 500 kroner dagen, og rundt 3.000 kroner uka eller 12.000 kroner måneden. Dette er 70 prosent av appens totale fortjeneste – resten tar Apple.

Appen har gått gjennom mange endringer, og har tidligere vært gratis med annonser. Da kunne den bli lastet ned så mye som 1.000 ganger dagen, men selv om tallet har sunket kraftig tjener Liverød langt mer på dagens utgave. Og brukerne på App Store gir tilbakemeldinger som "Love it", "OMG" og "Elsker denne".

– Hvorfor tror du PopularTags har slått an?

– Jeg vet ikke helt. Jeg har ikke gjort noe markedsføring av appen, den har bare ligget der og blitt lastet ned. Men jeg tror det kan ha noe med at Instagram-brukere gjør nesten alt for å få flere følgere og liker. Og de laster ned som bare det, forteller den unge utvikleren.

Jobber hver uke

Jostein Liverød startet med iOS-utvikling da han var 14 år, etter å ha hørt om andre unge gutter som gjorde suksess på plattformen. I begynnelsen skal han ha "skjønt veldig lite", men etter litt "leking" og "søking på nettet" forstod han mer og mer, og fikk idéen til PopularTags etter å ha sett en liknende app. På et par dager var første versjon utviklet, og like etter godkjente Apple appen for publisering i App Store.

DinSide spurte norske utviklere hvorfor de vil ha tilgang til alt mulig rart på telefonen din – her er sannheten!

– Jeg hadde ikke store forventninger. For jeg leste at det var vanskelig å tjene penger, forteller Liverød ett år senere.

Etter mye frem og tilbake kom altså pengene. Men det er ikke slik at han bare kan lene seg tilbake i kontorstolen på gutterommet og se kontoen fylle seg.


– Jeg jobber med support flere ganger i uken, og har konkurranser ukentlig. Av og til jobber jeg litt med selve appen og endrer litt, og passer på å oppdatere den regelmessig, sier utvikleren.

Skatt på app-utvikling?

En teoretisk månedslønn på 12.000 kroner, eller 144.000 kroner i året, er vanligvis ikke noe å skryte av. Med mindre du er 15 år gammel, selvfølgelig, og alternativet er sommerjobber som avisbud eller plenklipper.

– Tviler på at jeg finner en annen jobb hvor jeg gjør så lite og tjener så bra, smiler Liverød, som håper å leve av utvikling i fremtiden.

Foreløpig har inntektene til Liverød vært skattefrie. Og hvorvidt man må skatte av app-inntektene sine bestemmes ut fra hvorvidt det anses som en næringsvirksomhet eller en hobby. Dette avhenger av en rekke variabler og har ingen klare grenser. Du kan lese mer om dette hos Skatteetaten.

– Hvis man utvikler noen få apper og har et beskjedent overskudd av disse i en kortere periode, er det en hobby. Du skal likevel opplyse om inntektene på selvangivelsen, forteller underdirektør Merete Troli i Skatt Nord til DinSide.

Her er Jostein Liverøds tips til de som vil prøve seg som app-utvikler:

  • "Det er veldig vanskelig å tjene penger på App Store. Jeg tenker at det handler om å treffe de riktige brukerne. Ikke tenk på å tjene mye penger, sats heller på brukerne, så kan du se på pengene som en fortjeneste av at du har gjort en god jobb senere."
  • "Jeg prøvde meg på reklamer, men det fungerte ikke så bra."
  • "Det er vanskelig å lage veldig bra apper, men ett sted må man starte. Den appen jeg har laget er utrolig enkel, og noe de fleste kan klare å lage. Det handler kun om vilje til å gjøre det."
  • "Jeg lager appene i Xcode, designet i Photoshop, tester på min iPhone 5 og i iPhone-simulatoren og får hjelp fra utviklerforumet til Apple og Stack Overflow." (Se faktaboks for mer info)
Les også: Slik lager du apper for Windows 8