Slipp unna snorkingen

Sliter du med snorking? Eller sliter du med en ektefelle som snorker? Uansett: her er noen tips for å få bedre nattesøvn.

Det kan være mange grunner til at du snorker. Trange luftveier, overvekt og alder er blant grunnene som kan få deg til å snorke, i følge University of Iowa.

Enkle råd
Hvis du snorker høyt og mye bør du få sjekket nese og hals av en lege. Du kan også gjennomgå en søvnstudie.

HealthDay gir følgende råd for en snorkfri natt:
- Ha et jevnlig søvnmønster.
- Unngå alkohol like før du legger deg.
- Stump røyken.
- Bruk produkter anbefalt av tannlege. Hør gjerne med tannlegen din om hva som kan hjelpe.

Her er flere tips for å slippe snorkingen

Nesemaske
Danske Dagens Medicin kan fortelle om en nesemaske som hjelper mange snorkere. Nesemasken hindrer pasientens luftveier fra å klappe sammen.

I løpet av syv år ble 168 irske deltakere behandlet for søvnapne. Masken hjelper pasienter som har så store problemer med søvnapne at de kan dø av det. 61 deltakere valgte å ikke fullføre studien. Blant disse døde 14,9 prosent, mot 1,9 prosent av de som fullførte behandlingen. Av de som ikke fullførte hadde 31 prosent høyt blodtrykk, hjertesykdommer og apopleksi. 18 prosent av de som fullførte led av samme problemer.

Forskerne mener ikke at det er en klar sammenheng mellom søvnapne og hjerte- og karsykdommer. De tror at en grunn kan være variasjoner i blodets oksygentilførsel. Det kan skape betennelse i blodkarene, øke blodtrykket og gi andre hjerte- og karsykdommer.

Mozon.14.07.2005