Slipp unna julemomsen

Du kan fort spare noen tusenlapper på julehandelen om du skal til Sverige før jul. Søta bror har nemlig momsfri tilgang til nettbutikker i hele EU.

Publisert
Sist oppdatert


Glem 200-kronersgrensen

Trass i populistiske politiske forslag om å heve den upopulære 200-kronersgrensen til 1.000 kroner på varer kjøpt på utenlandske nettbutikker, må du fremdeles betale moms på alt over 200 kroner som skal sendes inn i landet. Det vil si at om du skulle ønske å gjøre unna julehandelen på nett, og ikke finner det du ønsker i norske nettbutikker, må du legge på 25 prosent på prisen, på en rekke varer.

Vårt søte naboland, derimot, har ingen slik grense på varer som bestilles fra EU-landene. Så skal du til Sverige før jul - hvorfor ikke benytte deg av dette, og spare de 25 prosentene? I tillegg har du fordelen av at en rekke varer i utgangspunktet er mye billigere der.

Du kan altså spare store summer på å handle på europeiske nettbutikker og få varene sendt til en svensk adresse. Forutsatt at du selv henter dem og tar dem med over grensen på vanlig måte.

To alternativer

Alt du trenger er altså å få pakken sendt til Sverige. Her har du (minst) to muligheter:

Adresse i Sverige: Har du hytte i Sverige? Har naboen hytte i Sverige? Skal du besøke firmaets kontor i Stockholm før jul? Få pakken sendt hit!

Tips: Er pakken du har bestilt så stor at den ikke kan leveres i postkassen, bør du sørge for at du er der i postkontorets åpningstid, slik at du får hentet den.

Poste Restante: Om du ikke tilhører den norske hytteadelen i Sverige, er det ingen grunn til å fortvile. Bare få pakken sendt, poste restante, til et svensk postkontor. Så skal du til Stockholm på jobbtur, eller til Åre for å stå på ski, oppgir du bare det lokale postkontoret som adresse.

Gi gjerne nettbutikken litt ekstra tid, før du drar for å hente pakken - så slipper du kjedelige bomturer.

NB! Nå er det ikke alle nettbutikker som vil sende varer til en annen adresse enn den som er oppgitt på kredittkortet, men vår erfaring viser at en rekke butikker gjerne sender varer til adresser i Sverige om du spør pent, selv om kortet er registrert på en norsk adresse.

Den avgjørende lengden

Når du skal ta med deg varene hjem må du forholde deg til Tollvesenets reisende-bestemmelser som om du har vært på en hvilken som helst reise i utlandet. Ser vi bort ifra egne tollregler og kvoter på alkohol, tobakk, sjokolade og parfyme (!) er det to tall som gjelder.

  • Er reisen på under 24 timer har du lov til å ta med deg varer for inntil 3.000 kroner.
  • Varer reisen mer enn ett døgn har du lov til å ta med deg varer for inntil 6.000 kroner.
Les mer om tollregler på DinSide Reise.

På kanten?

Smutthull er bra, men vi vil ikke oppfordre til lovbryteri. Vi tar derfor en telefon til Tollvesenet, for å høre om det er noen hindringer.

Per Kirknes, fungerende underdirektør i Toll- og Avgiftsdirektoratet, bekrefter at en, helt lovlig, kan ta med seg varer fra Sverige, selv om de kommer fra en utenlandsk nettbutikk. - Men om en får pakker sendt til en utenlandsk adresse, må en forholde seg til toll- og avgiftsreglene i det gjeldende landet, legger han til.

- Det vi forholder oss til, er hvor mye du har med deg i det øyeblikket du drar over grensen, enten du kommer med ferge, bil eller fly, sier Kirknes. Her gjelder ordinære kvoteregler og verdigrenser.

Svensk moms & tull

Ifølge det svenske Tullverket, er du ikke momspliktig på varer fra EU-landene. Handler du varer fra andre land, for eksempel USA, må du derimot betale moms (svensk moms er p.t. lik den norske, 25 prosent) og toll - der dette gjelder.

Den opplagte

Om du skal handle gaver eller mat: Prisnivået hos søta bror er generelt lavere enn her hjemme. Vi har tidligere skrevet om hvordan du kan spare penger på å handle på IKEA eller i kjedebutikker over grensen.

Det kan du lese mer om her:
Rike nordmenn betaler mer enn de må: Kleskjøp dyrest i Norge.
Gjør kupp på IKEA i Sverige.

Borte bra men hjemme best?

Om du vil støtte opp om norsk næringsliv eller rett og slett ikke finner det du leter etter ute: Trykk her for å komme til vår oversikt over rundt 100 norske nettbutikker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer