Slipp skatterentene

Får du restskatt? Da kan du forskuddsbetale og slippe rentene. Men lønner det seg?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Skattefuten tar et fett rentepåslag hvis du ikke betaler restskatten din innen 1. mai.

Lønner deg seg?

image: Slipp skatterentene

Dersom du vet at du skal betale restskatt, lønner det seg derfor å vurdere å betale pengene tilbake senest den 30. april.

Kemneren tar nemlig et påslag på 4,5 prosent av det beløpet du skylder og legger det oppå regningen. Har du for eksempel 20.000 kroner i restskatt, blir det 900 kroner ekstra i renter.

Dette gjelder hvis du har forenklet selvangivelse. Har du ikke det, kommer kravet om betaling først til høsten. Men da er rentepåslaget økt til 5 prosent.

I stedet for å betale regningen med en gang kunne du la de 20.000 kroner stå på en bankkonto til maksimalt 6,85 prosent (beste innskuddsrente i Norge nå). Dette ville likevel bare gitt deg en renteinntekt på om lag 450 kroner frem til slutten av august.

Eksempelet viser dermed at det lønner seg å betale før 1. mai - hvis du har pengene på din bankkonto. Du ville faktisk ha tapt 450 kroner på å vente med betalingen.

Hvis du må låne

Men hvordan ser regnestykket ut dersom du ikke har penger til rådighet før 1. mai?

Tar vi utgangspunkt i at du må ta opp et forbrukslån i banken med en effektiv rente på 20 prosent, vil dette koste deg om lag 1.333 kroner i renteutgifter fra 1. mai og frem til slutten av august.

Dette er altså om lag 450 kroner dyrere enn hva kemneren tar for å "låne" deg pengene til slutten av august.

Moralen er: Kan du låne penger til under 13 prosent i effektiv rente, lønner det seg å gjøre det. Men klarer du ikke å få et så billig lån, bør du ta imot kemnerens tilbud om 4,5 prosent i strafferente.

Restskatt lønner seg

Kanskje du er lei deg dersom du har fått restskatt. Fortvil ikke, for i realiteten har Staten gitt deg et rentefritt lån over 1,5 år.

Men det er altså økonomisk lønnsomt å kunne betale pengene tilbake innen den 1. mai.

Klarer du ikke å tilbakebetale pengene innen fristens utløp? Du kan lese mer om straffegebyrer og innkreving her.

Fristene nærmer seg

Vanlige lønnstakere og pensjonister vil få tilsendt selvangivelsen mellom den 4. og 12. april.

Fristen for å levere den tilbake er den 30. april. Selvangivelsen kan leveres direkte til ligningskontoret, over telefon eller via Internett.

Husk at det er lurt å gjøre et godt forarbeide her i begynnelsen av året. Sørger du for å samle alle lønns- og trekkoppgaver fra arbeidsgiver, bank, forsikring, barnehage, trygdekontor og borettslag, blir arbeidsbyrden din noe mindre når du skal sjekke og godkjenne selvangivelsen i april.

Eventuell restskatt betales til skatteoppkreveren i den kommunen der du bor. Du bør benytte det betalingskortet du får tilsendt sammen med selvangivelsen.