Slik virker deoen

Dette visste du ikke om produktet du (forhåpentligvis) bruker hver dag.

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange av oss bruker deodoranter hver dag uten å tenke over hvordan den egentlig virker. Hva er det egentlig den gjør for å stanse svettelukten? Og når bør du påføre deodorant? Svarene howstuffworks.com gir, kan overraske deg.

Den første kommersielle deodoranten på markedet kom sent på 1800-tallet og het Mum. Jules Montenier tok patent på den moderne deodoranten i 1941. Og siden den gang har deodoranten bekjempet vondt lukt fra armhulene våre.

Hvordan? Den stopper ikke svette, det er en antiperspirants jobb. Deodoranter stopper lukten, som kommer av kombinasjonen svette og bakterier. Deodorant stopper lukt ved å gjøre miljøet i armhulene for surt eller salt.

Les også:Flekken du helst vil unngå

Melkeaktig svette

På huden finnes det mer enn tre millioner svettekjertler. De fleste kroppslukter kommer fra armhulene og skrittet, hvor svetten blir produsert av apokrine svettekjertler. Svetten som produseres i de hårete områdene, er melkeaktig og inneholder mye proteiner. Svette i seg selv er totalt luktfri.

Det er bakteriene i den melkeaktige proteinrike væsken som skaper lukten, ifølge Lilleborg. Kroppslukt er mer vanlig etter puberteten. Svette som produseres andre steder på kroppen kommer fra kjertler som kalles ekrine kjertler. Denne svetten er saltere, og bakterier kan derfor ikke leve der.

Les også:Slik unngår du vond kroppslukt
Les også:Derfor stinker du

Virker forskjellig
Deodoranter virker ifølge Lilleborg på tre forskjellige måter:

  • Ved å drepe bakteriene som omdanner svette til svettelukt
  • Ved å hindre svette i å komme ut på huden
  • Ved å dekke over svettelukten med parfymelukt

De mest brukte deodorantene fungerer på alle disse tre måtene.

Les også:Derfor lukter han så vondt

Virker ulikt på kvinner og menn

Menn og kvinner har forskjellige pH-verdier i armhulene sine, så reklamene som lover perfekt pH-balanserte deodoranter for kvinner lyver ikke. Men det finnes også kjønnsnøytrale deodoranter.

Og visste du, at hvis du bare påfører deodorant en gang om dagen, sier ekspertene at det er best å ta den på før du legger deg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer