<strong><B>TO VIKTIGE TILTAK:</strong></B> Sjekk kontoutskriften nøye, og meld fra til banken om merkelige transaksjoner. Husk også å opprette regionsperre på kortet ditt, slik at det ikke kan misbrukes i andre land. Foto: Colourbox/DinSide
TO VIKTIGE TILTAK: Sjekk kontoutskriften nøye, og meld fra til banken om merkelige transaksjoner. Husk også å opprette regionsperre på kortet ditt, slik at det ikke kan misbrukes i andre land. Foto: Colourbox/DinSide Vis mer

Slik vet du om kortet ditt er kopiert

Bulgarsk svindelbande har slått til mot norske minibanker. Slik sjekker du om du er blitt svindlet.

Publisert
Sist oppdatert

En bulgarsk bande har gått løs på rundt 60 minibanker rundt om i Norge, og drøyt 6.000 bankkort kan være kopiert. Det melder Dagens Næringsliv i dag.

Blant annet skal 22 minibanker på sentrale knutepunkter i Oslo være utsatt. Men det betyr ikke at du skal være redd for å ta ut penger i minibanker i hovedstaden eller andre travle steder i landet.

- Nei, det er ingen grunn til å unngå minibankene. De gode rådene gjelder fortsatt. Det gjør det uansett vanskeligere for de kriminelle, sier sier Stine Neverdal, senior kommunikasjonsrådgiver i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

Det beste rådet Neverdal kan gi, har du antakeligvis hørt før:

- Pass særlig på å skjule koden din. Gjennom å skule inntasting av PIN-kode vil også kortkundene selv gjøre det vanskeligere for «skimmerne», sier Neverdal til DinSide.

To ting du bør gjøre

Det er ikke alltid lett å oppdage om informasjonen på kortet ditt er blitt kopiert og misbrukt. Noen ganger kan svindlerne tappe ut relativt små beløp om gangen, slik at det blir vanskeligere for deg å oppdage svindelen.

Stine Neverdal, senior kommunikasjonsrådgiver i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) Foto: FNO
Stine Neverdal, senior kommunikasjonsrådgiver i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) Foto: FNO Vis mer


Tips nummer én fra bank- og finansbransjen er å holde kontroll med hva som skjer med kontiene dine. Ta en titt på kontoutskriften din med jevne mellomrom, for å sjekke at alt er i orden.

- Oppdager du noe uregelmessig på kontoen din, er det viktig å varsle banken så snart som mulig, sier Neverdal.

Gå alltid gjennom kredittkortregningen før du betaler, og sjekk at det ikke er noen kjøp du ikke kan gjøre rede for.

Den andre tingen du bør gjøre, er å best mulig begrense hvor svindlerne eventuelt kan misbruke kortene dine. Svindlerne sender gjerne informasjon fra kortet ditt ut av landet, slik at kontiene dine kan tappes gjennom bankterminaler i andre land. Har du satt opp en regionsperre på kortet ditt, en tjeneste veldig mange banker nå tilbyr, vil det ikke være mulig å bruke kortet ditt i andre land.

Dessuten er det mange av bankene som tilbyr regionsperre, som også vil varsle deg dersom noen forsøker å bruke kortet ditt i en region som er sperret.

LES OGSÅ: I denne bensinstasjonen har bankkort blitt kopiert - i over to måneder!

Sperrer for sikkerhets skyld

Bankene har også en del kontrolltiltak som skal sikre kundene dersom det er mistanke om at et kort kan være misbrukt.

SIKKER KORTBRUK

 • Skjerm PIN-koden ved bruk, og ikke la noen titte over skulderen din
 • Bruk chip der det er mulig
 • Avslå assistanse fra "gode hjelpere"
 • Kortet må oppbevares slik at kort og PIN-kode ikke blir gjort tilgjengelig for andre
 • Lær deg PIN-koden utenat, og oppgi den aldri til noen - heller ikke til banken eller politiet
 • Sjekk at totalbeløpet i betalingsterminalen stemmer
 • Hvis kortet blir borte, meld fra umiddelbart til Bankenes meldingstjeneste : 800 30 250 (fra Norge)

  +47 22 21 40 55 (fra utlandet)
 • Følg med på kontoen din og meld straks fra til banken hvis du oppdager unormale transaksjoner

 • - Bankene legger betydelige ressurser i å forhindre og avdekke skimming, samt redusere konsekvensene. Regionsperrer, mobilvarsling, ekstra sikring rundt minibankene og kontroll av minibankene er blant tiltakene, sier Neverdal.

  Hun sier at om en bank har mistanke om kort er blitt skimmet, blir kunder kontaktet og deres kort erstattet med nye kort så raskt som mulig.

  - Bankene sperrer også en god del kort ved mistanke om skimmingtilfeller, selv om det ikke er påvist tapping av kontoen. Bankene sperrer altså en rekke kort for sikkerhets skyld og for å være føre var når skimmingtilfeller blir avdekket, sier Neverdal.

  Kappløp mot svindlerne

  Politiet har i flere måneder vært klar over at norske minibankkunder hadde blitt svindlet. Allerede i sommer kunne Aftenposten melde om at svindlere hadde klart å knekke koden som gjør det mulig å skimme minibankterminalene. Norske minibanker har vært utstyrt med såkalt antiskimmingsutstyr, som skulle gjøre det så og si umulig for svindlerne å kopiere norske kort.

  Daglig leder Knut Kvalheim i Bankenes Standardiseringskontor (BSK) sa tidligere i sommer at det alltid er et kappløp med tyvene om å ha mest avansert teknologi, og at det nå ser ut som at tyvene leder kappløpet.

  Finansnæringens Fellesorganisasjon forsikrer om at banknbransjen jobber på spreng for å få opp sikrere systemer. Men det kan ta noe tid.

  - Når kriminelle i noen tilfeller omgår de tekniske sikkerhetstiltakene som vi har sett eksempler på, tar det noe tid å få nye tekniske mottiltak på plass, sier Neverdal i FNO til DinSide.


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer