Slik vet du at du er blitt lurt

Seks tegn på å at du er blitt utsatt for ID-tyveri.

DinSide-journalist Kristina Picard ble for kort tid siden utsatt for grovt ID-tyveri, der svindlere bestilte varer med hennes personnummer. Foto: Per Ervland
DinSide-journalist Kristina Picard ble for kort tid siden utsatt for grovt ID-tyveri, der svindlere bestilte varer med hennes personnummer. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere norske toppolitikere, deriblant justisminister Knut Storberget (Ap) og Frp-leder Siv Jensen er rammet av ID-tyveri. Det melder VG Nett i dag. ID-tyvene skal ha brukt Telenors nettsider for å skaffe seg nødvendig informasjon om personnumrene deres.

Med et gyldig fødselsnummer vil det være svært lett for ID-tyvene å svindle uvitende personer. Det fikk DinSides journalist Kristina Picard erfare forrige uke. Noen hadde på en eller annen måte fått tak i hennes og mannens personnumre, og dermed brukt numrene til å kjøpe telefoner og datamaskiner til tusenvis av kroner, gjennom Netcom og Telenors nettbutikker.

Seks tegn

Hvordan kan du egentlig vite at noen har fått tak i personnummeret ditt? Det kan være vanskelig å oppdage, men dersom du opplever noen av de følgende seks tegnene, bør det lyse en varsellampe hos deg, ifølge Datatilsynet:

1. Du mottar regninger for produkter du ikke selv har bestilt

2. Uventede disposisjoner fremgår på din kredittkortregning

3. Du mottar bekreftelse på kreditt eller kredittramme uten å ha spurt om dette

4. Du mottar varsel om at adresseendring er mottatt

5. Du mottar telefon eller brev om kjøp du ikke har gjennomført

6. Dersom du mottar gjenspartsbrev etter kredittsjekk uten selv å ha tatt initiativ til aktiviteter som gjør dette nødvendig.

Dessuten bør du sjekke følgende:

* Kontroller nøye dersom du får adressert post du ikke forstår grunnlaget for, for eksempel en faktura, et avtaleforslag, etc.

* Før jevnlig kontroll med at det ikke er unormale eller ukjente transaksjoner på dine konti. Vær spesielt oppmerksom på konti med tilknyttet kredittkort.

* Vær oppmerksom på at du selv kan sjekke hvilken adresse du står registrert med i Folkeregisteret. Dette kan du gjøre via innloggingstjenesten minside.

Så lett får de personnummeret

Et av de viktigste tiltakene du kan gjøre for sikre deg mot ID-tyveri, er å unngå å eksponere personnummeret til uvedkommende.

Mange som spiller Lotto taster inn personnummeret i stedet for å putte inn spillekortet, når de skal tippe. Sjekker de da hvem som kikker dem over skulderen? En rekke nettbutikker, for eksempel CDON.com, krever at du avlegger fullt personnummer når du registrerer deg som kunde.

Men du kan ikke være sikker på at de som faktisk har lovlig tilgang til personnummeret ditt, tar godt vare på den verdifulle informasjonen. I fjor sommer lekket Skatteetaten personnumrene til nær 4 millioner skatteytere til norske medier. Skatteetaten kalte den gang hendelsen for "en glipp", men her var altså personnumrene til landets skatteytere åpne for eventuelt misbruk.


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!