<b>Vet du dette om treningskontrakten din:</b> Når går bindingstiden ut? Hvordan sier du opp? Kan avtalen fryses? Og hva gjør du hvis ikke treningssenteret følger avtalen? Foto: Colourbox.com
Vet du dette om treningskontrakten din: Når går bindingstiden ut? Hvordan sier du opp? Kan avtalen fryses? Og hva gjør du hvis ikke treningssenteret følger avtalen? Foto: Colourbox.comVis mer

Slik velger du treningssenter

Pass særlig på to ting før du signerer kontrakten på treningssenteret.

Mange har satt seg nyttårsløfte om et sunnere liv med mer fysisk aktivitet og mer regelmessig trening, og startet det nye året med å løpe inn til første og nærmeste treningssenter for å tegne medlemskap.

For å unngå å gå rett i treningsfella, er det to ting du bør tenke over før du signerer kontrakten, ifølge Forbrukerrådet:

1. Tilbyr treningssenteret en treningsform du vil komme til å trives med over tid?
2. Undersøk kontrakten nøye før du skriver under.

Les også:
Vet du dette om trening? Test deg her!
Her trener du billigst. DinSides pristest fra i fjor

Nyttårsforsett 2010

Skal du melde deg inn i et treningssenter i vinter? (Avsluttet)
Jeg har vært medlem i et treningssenter lenge.(44%) 364
Jeg trener ikke på treningssenter.(26%) 216
Jeg har allerede gjort det! Jeg er godt i gang med treningen alt!(18%) 149
Jeg trener ikke.(8%) 63
Ja, jeg meldte meg nylig inn, men har blitt støttemedlem allerede.(4%) 34
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Treningsformer du liker

Det første punktet, som går ut på om senteret kan tilby treningsformer du trives med, er enkelt. Gå gjennom timeplanen og kryss av hvilke timer du synes virker interessante. Du bør helst ha flere å velge mellom, slik at du ikke går lei. Varier gjerne mellom type time, som spinning, aerobic, yoga og styrketrening. Du kan helt sikkert også be om en prøvetime før du signerer kontrakten.

Gå en runde i studio. Er det noen apparater du kunne tenke deg å bruke? Tror du at du ville trives med å trene her? Hvordan synes du miljøet virker? Alt dette er viktige ting å tenke på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke mist treningsgnisten! Her gir vi noen tips

Undersøk kontrakten

Da det ikke finnes noen forbrukerlov på dette området, og det ikke finnes noen egen klageordning (les mer om dette nederst i artikkelen), har Forbrukerrådet utarbeidet noen retningslinjer du bør ta hensyn til før du skriver under kontrakten. For slik det er nå står treningssenteret fritt fram til å forme avtalen slik de selv ønsker.

Personlig trener. Er det verdt det?

Dette bør du tenke over:

  • Hva koster det å trene? Sjekk alt; etableringsgebyr, oppstartsavgifter og lignende. Sjekk på nettsidene til treningssenteret, se på prislister som henger på treningssenteret eller spør i resepsjonen. Vær oppmerksom på at mange krever at du inngår en autogiroavtale for betaling.
  • Hvordan er bindingstiden? Når du tegner et medlemskap innebærer dette ofte en viss bindingstid, spesielt i forbindelse med tilbud. Forbrukerombudet fraråder generelt forbrukere å inngå avtaler med lengre bindingstid enn ett år.
  • Og hva når bindingstiden er gått ut? Husk at de fleste treningskontrakter forsetter å løpe etter at bindingstiden er gått ut. Det vil si at du må gjøre noe aktivt selv dersom du vil si opp kontrakten.
  • Hvordan sier du opp? Dette vil det stå opplysninger om i de aller fleste kontrakter. Ikke alle krever skriftlig oppsigelse, men Forbrukerrådet anbefaler likevel at du gjør det skriftlig av bevishensyn. Både brev og e-post er ok.
  • Hvor lang er oppsigelsestiden? Det vanlige er at avtaler blir løpende etter at bindingstiden er over. Det er blitt anbefalt en måneds oppsigelsestid i slike løpende kontrakter, melder Forbrukerrådet. Sjekk kontrakten.
  • Kan avtalen fryses? Hva hvis du blir langvarig syk, gravid og ønsker en treningspause eller blir borte over en lengre periode? Frysing av medlemskap betyr at du ikke betaler over en viss periode. Det bør stå noe om dette i kontrakten, og husk at mange treningssentre krever å se en sykemelding for at du skal få fryst ned medlemskapet ditt. Når du skal fryse medlemskapet ditt, gjør det gjerne skriftlig av bevishensyn.
  • Angrerett? Hva så hvis du melder deg inn, og er bundet i et år, men angrer umiddelbart? Vær obs: Hvis man inngår avtalen på treningssenteret har man ikke angrerett. Angreretten gjelder bare hvis man blir tilbudt medlemskap uten for ”fast utsalgssted” som på en stand, opplyser Forbrukerrådet. Da har man fjorten dagers angrerett fra da alle opplysningene om medlemskapet ble gitt. Er du usikker på om du virkelig vil melde deg inn, sjekk om senteret tilbyr betalt prøveperiode/ prøvetime, eller prøvemedlemskap. Pass på å ikke bli bundet til en lang avtale hvis du ikke kjenner treningstilbudet godt nok.
Her er vinterens treningstrender. Les mer på KK.no

Når treningssenteret ikke følger avtalen

Det kan hende at treningssenteret ikke følger sin del av avtalen. Da har du disse rettighetene:

Store endringer kan gi deg retten til å gå fra avtalen, men må vurderes konkret. Dersom åpningstidene forandres, eller treningssenteret ikke lenger tilbyr et spesielt kurs, kan dette gi deg rett til å gå fra avtalen uten å måtte si opp. Vær oppmerksom på at det ikke er klare regler på dette, og derfor må det vurderes i hvert enkelt tilfelle. Dersom du klager har treningssenteret krav på å få rettet opp feilen, altså starte kurset igjen eller endre åpningstidene tilbake slik de var, ifølge Forbrukerrådet.

Forbrukerrådet opplyser videre at det skal mye til for at man har rett til å gå fra avtalen. At større endringer skjer i bindingstiden vil ha større betydning enn om de skjer i et løpende medlemskap.

Les mer: Sjekk vilkårene før du trener

Ingen klagemuligheter

Hvis du skulle bli uenig med treningssenteret, finnes det ingen klagemuligheter. Dette kan være verd å huske på:

  • Bli enig med treningssenteret. Det aller beste er å komme til enighet med treningssenteret. Fører ikke en klage frem, er sivilretten eller Konfliktrådet eneste utvei, opplyser Forbrukerrådet. Derfor er det viktig at du er en bevisst forbruker. Ring gjerne forbrukertelefonen til Forbrukerrådet for muntlig råd og veiledning for å finne en løsning på problemet, eller for råd før du tegner kontrakt.
  • Få hjelp av Forbrukerombudet. Forbrukerombudet kan vurdere om et vilkår i avtalen din er urimelig for deg som forbruker. Men ombudet velger selv hvilke saker de skal ta. Videre skal det mye til for å si at et vilkår er urimelig. På Forbrukerombudets hjemmeside vil du kunne finne eksempler på slike vilkår.
DinSide Helse har kontaktet ELIXIA og spurt hva de synes om retningslinjene til Forbrukerrådet.

- Vi forholder oss til retningslinjene og råd som Forbrukerombudet har skrevet i artikkelen sin. Dette er ikke et problem for vår virksomhet, svarer markedssjef Alfhild Heyerdahl.