Slik velger du riktig

Lurer du på om brettet bør rekke deg til magen eller panna? Eller på hvor store støvlene skal være? Da bør du lese videre.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Dersom du aldri har handlet snowboard før, er du trolig avhengig av en behjelpelig og ærlig ekspeditør for å finne det riktige utstyret. Her er Lasse Andersen, ekspeditør hos White Water, sine tips til snowboardkjøpere.

Riktig prisklasse

Mange forhandlere anbefaler å betale rundt 4.000 kroner for et snowboard-pakke som skal holde en stund. Kvaliteten på brettet varierer oftest med prisen. På et dyrt brett er glassfiberen oftest satt sammen på en mer komplisert måte, og stålkantene er mer solide.

Det er ikke alltid samsvar mellom pris og kvalitet på brettet.
- Der er visse ”slengere” av brett som koster mye på grunn av merket, og ikke på grunn av kvalitet, sier Andersen.

Langt nok brett

Høye brett egner seg til  kjøring i løssnø. Lasse Andersen hos White Water demonstrerer. FOTO: INGVILD KJØDE
Høye brett egner seg til kjøring i løssnø. Lasse Andersen hos White Water demonstrerer. FOTO: INGVILD KJØDE Vis mer

- Hvor langt brett du bør velge, kommer an på hva du skal bruke det til. Brettet kan rekke deg til brystet eller til panna. Alt innenfor den lengden fungerer, sier Andersen.

Skal du kjøre mye i løssnø, velger du ifølge Andersen helst et lengre og bredere brett, enn hvis du skal kjøre ”allround”. Et løssnø-brett bør rekke opp til et sted mellom haka og nesa. Et ”allround” brett kan gjerne rekke deg til skuldrene.

Stivheten i brettet har også betydning for hvordan det er å kjøre med det. Har du kjørt en del snowboard, velger du gjerne et stivere brett enn det nybegynnerne gjør.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Støvler som passer

- En typisk feil mange som skal kjøpe støvler gjør, er at de stiger opp i støvelen uten å snøre den igjen, så slår fast at den ikke passer. Snowboard-støvler har en spesiell form, og de må alltid snøres sammen før du kjenner hvordan de sitter, sier Andersen.

Hans råd til de som skal kjøpe støvler er at de må stige helt ned i dem, snøre dem sammen og gå litt rundt med dem.

- Støvlene er konstruert for at du skal stå lent fremover i dem. Står du bare rett opp og ned, er det vanskelig å vite om de passer, sier Andersen.

Bind deg

Step in-binding. FOTO: INGVILD KJØDE
Step in-binding. FOTO: INGVILD KJØDE Vis mer

Det finnes to typer bindinger: Step in og freestyle. Step in-bindingen har ingen reimer som går over skoen. Støvelen festes til bindingen med en låsemekanisme som er festet under og bak på skoen. Freestyle-bindingen er en vanlig binding med reimer over støvelen.

Andersen anbefaler de aller fleste å satse på freestyle-bindingen.

- Step-in bindingen selger jeg nesten ikke til noen. Kun de som ikke ønsker å bøye seg ned for å justere bindingen, kan vurdere step in-varianten, sier Andersen.