Det går med en del penger under et utenlandsopphold - ikke minst om du betaler unødvendige gebyrer i tillegg. Foto: PANTHERMEDIA
Det går med en del penger under et utenlandsopphold - ikke minst om du betaler unødvendige gebyrer i tillegg. Foto: PANTHERMEDIAVis mer

Slik velger du riktig kort i ferien

Men ikke bruk kredittkortet i minibanken!

I ferien flyr pengene gjerne fortere enn normalt. Vil du unngå å bruke unødvendig mye penger på høye gebyrer, er det lurt å vite hvilket kort du bør bruke - og når.

Det er dessuten smart å ha med mer enn ett bankkort til utlandet - dersom du skulle være uheldig å miste eller bli frastjålet kortet.

Fire viktige kort

Rådet fra DNB er ifølge Forbrukerøkonom Silje Sandmæl å ta med bankkort, kredittkort, reiseforsikringsbevis og europeisk helsetrygdkort når man reiser på ferie til utlandet.

Helsetrygdkortet skal i utgangspunktet bestilles før avreise, og kommer i posten etter cirka ti dager. Skulle du bli syk i utlandet og har glemt å bestille kortet før avreise, kan du ringe Helfo. Slik får du samme rettigheter på helsehjelp som innbyggerne i landet du oppholder deg i.

Kontanter bør med noen steder

Spesielt for de som skal til Hellas i sommer, er det generelle rådet å ha med litt ekstra i kontanter. Husk også å tolldeklarere pengene om det er snakk om større bløp.

Velger du å ta ut euro før avreise, er det viktig å velge riktig minibank for uttak av valuta. DinSide kunne nylig fortelle at enkelte banker tar hele 200 kroner i gebyr for valutauttak, om du ikke er kunde og har bankkort fra denne banken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Det kan bli dyrt med vanlig bankkort også!

Debet vs kreditt?

Har du med både vanlig bankkort med tilgang til lønnskontoen din, og kredittkort på ferien, er det viktig å være klar over når du bør bruke hvilket kort.

I utgangspunktet skal man være forsiktig med bruk av kredittkort, og passe på å betale for seg før renten begynner å løpe. Likevel er det i enkelte tilfeller smart å velge kredittkort, ikke minst i utlandet.

Bestiller du ferien med kredittkort, er du sikret pengene tilbake dersom flyselskapet skulle gå konkurs, og reisen blir kansellert. De fleste kredittkort gir deg også gratis reiseforsikring om minimum halve reisen er betalt med kortet.

Ved varekjøp beskytter kredittkortet deg også mot svindel, og du har bedre rettigheter ved eventuelle feil eller mangler ved varen du har kjøpt. Husk å betale i lokal kurs og ikke i norske kroner, om du blir tilbudt dette. Da er det butikkens egen kurs og ikke bankens, som gjelder, og den er sjelden den mest gunstige.

Men - bruk for all del ikke kredittkortet til uttak av penger i minibanken. Dette fordi renten løper allerede fra uttaksdatoen, for de aller fleste kredittkortene.

Les også: Husk å prute på ferien - også i Norge!