Slik velger du drikke til julematen i år

Det holder ikke å velge de beste flaskene. Du må også velge drikke som passer til julematen.

Et godt juleøl kan nytes med eller uten mat. Foto: Colourbox.com
Et godt juleøl kan nytes med eller uten mat. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Deilig julemat, krever deilig drikke – men – det er ikke bare-bare å finne den perfekte vinen eller det mest passende ølet til julemiddagen.

En vin som passer godt til pinnekjøtt, er ikke nødvendigvis noe godt valg til lutefisken. Ei heller er et godt ribbeøl nødvendigvis like velsmakende til kalkun.

Hvilket juleøl skal du velge?

Mange velger å nyte et glass juleøl eller to til maten. Utvalget av juleøl vokser for hvert år, og kvaliteten svinger, derfor er det ikke lett å vite hvilke flasker man skal kjøpe.

I årets store juleøltest på DinSide, var det Grans Julebrygg som stakk av med seieren. Testpanelet mente dette juleølet kunne passe til det aller meste av juleøl, så kjøper du Grans Juleøl til julemiddagen, blir du mest sannsynlig fornøyd.

Testpanelet mente at ølet har en egenart som gjør at det egner seg godt uten mat også.

TEST: Årets juleøl 2011
TAPTE ØLTESTEN: - Minner om sukkervann, sa ekspertene

- Lettere med øl enn vin

Våre øleksperter har lang erfaring med å kombinere øl og mat, og synes selvfølgelig ikke det er så vanskelig å finne flasker som passer til forskjellige retter. Men de påstår det ikke skal være så vanskelig å kombinere øl og mat.

- Juleølet er i utgangspunktet ment for mat. Når det gjelder vin er det så mange ting du må tenke på for at det skal fungere, har Bent Engen tidligere uttalt til DinSide.

Engen er med i ølorganisasjonen Norøl, og har flere ganger vært med å teste juleøl for DinSide. Dsamme har Hylje Mortensen, også fra Norøl. Hylje har skrevet bøker om både vin og øl, og har uttalt at det ofte er lettere å finne øl enn vin som fungerer og kan kombineres med mat.

- I motsetning til vin tåler øl syre, hvis du har en salat med en standard vinaigrette, bør du være forsiktig med å drikke vin før du har spist salaten, fordi det kan bli krasj, har Mortensen tidligere uttalt.

I tabellen under finner du generelle drikkeanbefalinger til fire vanlige julemiddagstallerkener. Oversikten tar for seg øl og vin, og er basert på informasjon fra Vinmonopolet, Ringnes og ølboken Norsk Øl.

JulematØl som passerVin som passer
RibbeKan tåle alt fra moderat fyldige juleøl til kraftig juleøl med medium til høy sødme og bitterhet. Bitterheten bryter ned fettet i maten. Unngå øl med for mye fruktighet.Hvitvin: friske og fruktige, f. eks. en halvtørr eller tørr riesling fra Tyskland. Rødvin: Syrefriske viner uten for mye garvestoff.
   
Pinne-
kjøtt
Juleøl som er friskt og leskende, men ikke for kraftig. God bitterhet vil gjøre susen for fettet. Lav til moderat sødme og fruktighetEn rik type champagne (eks. Blanc de Noir), eller en halvtørr/tørr riesling. Bør være frisk og fuktig. Det samme gjelder rødvinene.
   
KalkunMager rett, som ikke bør overdøves av altfor sterk og kraftig juleøl.Til tradisjonell kalkun med stuffing passer fruktige rødviner med middels til god fylde. Vinmonopolet anbefaler også de alkoholfrie variantene. Serveres kalkunen som kaldrett, kan en smakfull vin laget på Riesling, Grüner Veltliner eller Pinot Blanc passe godt
   
LutefiskHer er det spesielt viktig å ta hensyn til tilbehøret. Bacon og annet fett krever øl med god bitterhet. Et friskt juleøl vil som regel passe godt.Hvitvin eller musserende vin er ofte å foretrekke frenfor rødvin. En tørr sherry er heller ikke å forakte.


Så lenge kan du lagre flaskene

Juleøl endrer karakter jo lengre de lagres. Akkurat som med vin, er det enkelte flasker som blir bedre med årene, mens andre blir dårligere. I DinSides store juleøltest får du tips til hvor lenge hvert enkelt øl kan lagres.

Ifølge ølorganisasjonen Norøl, bør ikke butikkøl eller svakøl lagres for lenge. Har du en flaske eller to igjen fra i fjor, bør du enten drikke den nå, eller kaste den. Litt sterkere øl tåler som regel mye lengre lagring.

Ifølge boken Norsk Øl kan du godt la et vanlig sterkøl på rundt 6,5 prosent ligge mellom ett til fem år. Sterkere juleøl, det vil si øl med alkoholstyrke mellom 7,5 til 10 prosent, kan på det meste ligge inntil syv år, før den må drikkes. Sterk importøl kan ha enda lengre holdbarhet. Et belgisk sterkt og mørkt øl kan ligge mellom to til 12 år på det meste. De virkelige sterke ølene, som har en alkoholprosent på over 16 prosent, kan fint ligge mange år, og tåler på det meste 100 års lagringstid.

I årets test av juleøl testet vi Berentsens Stelliger Divum, som måler utrolige 19 prosent alkohol. Denne flasken kan du la ligge i mange år før den konsumeres. Brygghuset anbefaler opptil ti års lagring, men trolig kan ølet lagres enda lengre. Spørsmålet er om du klarer å vente så lenge.


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!