Slik vasker du klær

Den lille røde sokken lurer seg inn overalt, vi vet det. Som regel har du kun deg selv å skylde på, når du vasker en maskin tøy - og ødelegger nesten alle klærne. I ekte husmorånd: Her er DinSides guide til klesvask.

Publisert
Sist oppdatert


Med så mange rare anvisninger på klesplaggets vaskelapp er det ikke rart at man kan gå seg vill blant vaskeballer, doseringer og temperaturer. De fleste har lært av mor (eller far) at de skal sortere tøyet, i mørk og lys vask. Dessuten skal vanlig tøy vaskes på 40 grader og bomull, undertøy, sengetøy og håndklær vaskes på seksti. Enkelt, ikke sant? Joda, helt til du vasker en skjorte på førti grader - og du tar den ut både krympet, avfarget eller til og med helt i filler. Det er på tide å begynne å lære seg å vaske klærne sine!

Trykk her for å hoppe rett til forklaringen av de forskjellige vaskesymbolene.

Slik vasker du

Klærne sorteres i hvite, lyse og mørke farger. Deretter sorterer du ut de forskjellige temperaturene klærne skal vaskes på. Det er det klesplagget som må vaskes på lavest temperatur som bestemmer vaskeprogrammet. Følg uansett merkingen på klærne: Vasker du et plagg på 40 grader i stedet for 60, kan det i noen tilfeller gi fra seg mer farge enn om du vasket det på riktig (om enn høyere) temperatur.

Husk å ikke blande forskjellige tekstiltyper - for eksempel skal ull vaskes for seg, det samme med silke, bomull og så videre.

Vaskeball?

Er det mindre enn ti år siden du har kjøpt vaskemaskinen din? Da bør du kaste vaskeballen. Grunnen er at nyere maskiner bruker mindre vann enn tidligere. Når du putter vaskepulveret direkte i doseringskammeret blir pulveret blandet godt ut i vannet før det kommer i kontakt med klærne.
Bruker du vaskeball kan vaskepulveret rett og slett bli dårligere fordelt og du kan få stygge, hvite såperester på klærne.

Hvor mye vaskepulver og tøymykner?

Følg anvisningene på pakken. Det er praktisk å bruke en måleskje for å dosere ut vaskepulveret. Du kan få tilsendt gratis måleskje og vaskeball fra vaskemiddelprodusentene.

Omtrent 50 ml er vanlig dosering for vaskepulver, og 60 ml for flytende vaskemiddel. Skal du vaske for hånd er det nok med 30 ml til 5 liter vann.

Ullplagg vaskes med eget vaskemiddel som er spesiallaget for ull. De fleste nye vaskemaskiner på markedet i dag har egne ullprogrammer, og du slipper å vaske ullgenserne for hånd.

Kilder: Blenda, Hennes & Mauritz, Lovdata, Omo, Miele

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer