Kjenn dine begrensninger, og ikke legg ut på langtur første dagen med ski på beina ... Foto: Colourbox
Kjenn dine begrensninger, og ikke legg ut på langtur første dagen med ski på beina ... Foto: ColourboxVis mer

Slik unngår du vinterskadene

Det er lov å vise sunn fornuft ...

Trening vinterstid har sine risiko; alt fra værpåført astma til skiskader, fallskader ved glatt føre, mangel på forberedelser og manglende vilje til å innse egne begrensninger.

Det er mange forskjeller mellom det å trene sommerstid, og det å trene om vinteren, når det er kaldt. Den største og mest påtakelige forskjellen er kanskje økningen i varmetapet på grunn av omgivelsene. Denne effekten blir videre forsterket ved bevegelse.

American College of Sports Medicine (ACSM) har utviklet et sett med tips og råd til hvordan du bør forholde deg for å unngå å bli skadet ved trening vinterstid. Disse retningslinjene tar for seg effektiv kulde, beskyttelse i form av bekledning, andre helseaspekter, måter å minske farene av kuldeskader og andre skader, og en kriseplan ved skadetilfeller. Det er ikke gjort studier på hvorvidt retningslinjene faktisk forhindrer skader, men de skulle i alle fall forebygge overanstrengelser og forlenget eksponering for kaldt vær. Dette ifølge magasinet Forbes.com.

For kul til å kjøre uten sikkerhetsutstyr

Slik unngår du vinterskader - seks tipsOppvarming
Det er viktig å varme opp uansett, men musklene trenger en utvidet oppvarming vinterstid. Dr. Malachy McHugh, forskningsleder ved Nicholas Institute of Sports Medicine and Athletic Trauma ved Lenox Hill Hospital i New York City anbefaler ifølge Forbes.com at du varmer opp innendørs med lett jogging eller annen aerobaktivitet etterfulgt av en rolig økning i intensitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kle deg etter forholdene
Trening i kulden krever omtanke og balanse hva gjelder bekledning. Du må ikke ha på deg for mye så du blir for varm, og heller ikke for lite - da blir du kald. ACSM anbefaler tre lag; innerst et lag som transporterer fuktighet bort fra kroppen og til overflaten hvor det kan fordampe, deretter et lag som isolerer, og ytterst et lag som kan avvise regn og vann og samtidig slipper igjennom fuktighet.

Husk fjellvettreglene

Drikk væske
Selv om svetten skulle fordampe raskere ved vintertrening, og du kanskje ikke kjenner deg så svett og varm som om sommeren, betyr ikke dette at du ikke svetter like mye i kulda som ellers. Det er viktig at du passer på væskeinntaket. Selv om det ikke hjelper mot typiske kuldeskader, forebygger det kramper og ubehag.

Det kan lønne seg å ha balansen og ankelmusklene i orden, før du snører på skøytene. Foto: Colourbox
Det kan lønne seg å ha balansen og ankelmusklene i orden, før du snører på skøytene. Foto: Colourbox Vis mer


Fysisk form
Mange vinterskader er resultatet av slapp eller ikke-eksisterende trening i forkant. Forbered nøkkelmuskulaturen du kommer til å bruke ved vinteraktiviteten, før du setter i gang. Og legg ikke ut på langtur den første dagen i året med ski på beina - turen hjem kan bli ganske lang ...

Kjenn din begrensning
Kulde har vært satt i sammenheng med astmaliknende symptomer og hjerteproblemer. ACSM anbefaler de som vet de kan ha problemer med en av delene, til å snakke med legen sin før de starter opp trening i kaldt vær. Folk som er under restitusjon fra tidligere skader eller de som skal starte trening etter en lang treningspause, bør være særskilt oppmerksom i forhold til kroppens begrensninger.

Snøbrettkjørere mest skadeutsatt

Sunn fornuft
Selv om du er ivrig etter å trene, er det lov til å vise litt sunn fornuft. Vintertrening kan være hasardiøst for overivrige trimmere. Ta vær- og føreforhold med i betraktningen, før du legger ut på tur. Se opp for is og glatte veier og isete løyper - spesielt i kombinasjon med dårlig opplyste områder.