Slik unngår du smitte

Usikker på hvordan du forholder deg til svineinfluensaen? Dette er rådene du skal følge.

Foto: Coloubox
Foto: Coloubox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jo sunnere du lever, desto mindre risiko er det for at du blir smittet. Et variert kosthold med mye antioksidanter, sunt fett og proteiner gjør deg bedre rustet mot sykdomsangrep.

Hvor redd bør du være?

Stress ned. Du bør på generell basis prøve å leve så harmonisk som mulig. Stress er en faktor som ofte påvirker negativt. Immunsystemet blir vippet av pinnen, slik at du blir fortere syk.

Folkehelseinstituttet har følgende råd til deg som vil unngå å bli smittet av svineinfluensaen:

Slik smitter svineinfluensaen

  • Kontakt med en person som har fått svineinfluensa. Smitteoverføring skjer da på samme måte som ved vanlig sesonginfluensa; ved hosting, nysing og nærkontakt med syke mennesker.
  • Kontakt med smittet gris eller miljø som har svineinfluensavirus (bondegårder med gris, grisebinger hvor smittet gris har vært osv.)

Slik unngår du smitte

Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet anbefaler ikke generell bruk av munnbind eller andre beskyttelsestiltak med mindre du er smittet eller er i direkte kontakt med smittede. Det er ikke dokumentert at bruk av slikt utstyr blant folk flest vil redusere utbredelsen av influensa.

Norske helsemyndigheter fråråder imidlertid alle unødvendige reiser til Mexico, der smitteforekomsten er størst. For andre land er det per nå ingen særlige reiseråd på grunn av svineinfluensa.

Kan du avbestille ferien pga svineinfluensaen?

Du unngår best smitte ved å forholde deg til svineinfluensa som til vanlig influensa.

  • Vask hendene ofte med såpe og vann, spesielt hvis du hoster/nyser. Alkoholbaserte desinfeksjonsmidler er også effektive.
  • Begrens nærkontakt med syke personer.
  • Dekk til nese og munn med et papirlommetørkle når du hoster eller nyser, og kast lommetørklet rett etter bruk.
  • Er du på reise, bør du sjekke anbefalingene som helsemyndighetene i de enkelte land har om smittevern.

Om du tror du kan være smittet

Reisende som blir syke etter hjemkomst fra områder som er berørt av svineinfluensaen blant mennesker, bør snarest ta kontakt med egen lege eller legevakt, gjerne per telefon, melder Folkehelseinstituttet.

- Skaper unødvendig hysteri

Opplys hvor du har oppholdt deg under reisen og hvilke symptomer du har så snart som mulig ved kontakt med helsevesenet. Ha kontakt med færrest mulig andre mennesker inntil diagnosen eventuelt er avkreftet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer