Le og ha det litt morro i førjulstiden. Foto: Colourbox.com
Le og ha det litt morro i førjulstiden. Foto: Colourbox.comVis mer

Slik unngår du julestresset

Her er 12 tips for å unngå tjaset og maset i desember,

Jula nærmer seg med stormskritt - til glede for mange, men til fortvilelse for andre. Er du blant dem som blir sliten bare av å tenke på alt du har å gjøre før jul? Da bør du lese disse tipsene.

Planlegg

Lag en liste over alt du skal gjøre god tid i forveien. Kan du gjøre noe på forhånd? Kan du få noen andre til å gjøre noe for deg? Legg også inn morsomme ting på listen, så du ikke gruer deg til alle gjøremål. Skriv også inn tidspunkt der du kan slappe helt av. Du kan også gi deg selv en liten belønning hver gang du har fullført noe på listen.

Si nei

Du må ikke arrangere juleselskaper alle dagene i romjula. Du trenger heller ikke gjøre alt husarbeidet selv og du behøver ikke kjøpe masse julegaver til folk du aldri treffer.

Godta forandringer

Det er ikke sikkert alt blir nøyaktig som planlagt. Dette gjelder spesielt for deg som har barn i huset.

Ikke vær perfeksjonist

Det er ikke krise om du ikke rekker å støvsuge under sengen før jul. Det er lov til å la noe ligge til januar. Gjør det heller fint i rommene du får gjester i, så kan du vente med de andre rommene til jula er over.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sov

Ikke glem å sove. Søvn er minst like viktig nå som ellers. Og husk at Julenissen kommer først når du har sovnet…

Hør på musikk

Sett på en CD med musikk du liker mens du gjør husarbeidet. Siden det nærmer seg jul, kan en jule-CD være midt i blinken. Tidligere forskning har vist at musikk kan dempe stress.

Spis riktig

Jada, det er bare jul en gang i året og du skal ha lov til å unne deg masse kaker og godteri. Men du må ikke glemme å spise sunn mat innimellom. Kroppen din er ikke klar over at det er jul, og den vil ikke ha det noe bra hvis du glemmer den. Ha grønnsaker til maten, spis litt frukt til kveldsmat eller lag et sunt dessert-alternativ.

Ta fri i romjula

Hvis det er mulig, kan du ta deg fri i hele romjula. Pass på å ha minst et par dager uten selskap, der du kan ta det helt rolig. Da kan du glede deg til disse dagene før jul.

Gjør det enkelt

Hvorfor gjøre alt så komplisert? Det går faktisk an å kjøpe pepperkakedeig i stedet for å lage dem selv. Ungene kan fint klare å lage pepperkakene selv, mens du tar en velfortjent pause på sofaen. Har du ikke bakeglade unger, kan du like gjerne kjøpe ferdig kaker.

Nettshopping

Stadig flere velger å gjøre juleshoppingen på internett framfor masete kjøpesenteret. CDer, DVDer, bøker og lignende kan like gjerne kjøpes med et museklikk. Da kan du bruke tiden du sparer på å ta en blund eller lese en hyggelig julefortelling.

Tren

Ta deg tid til en treningsøkt eller to når stresset er som verst.

Le

Se en god julefilm eller noe annet du syns er morsomt. En god latter kan faktisk forlenge livet.

Først opprettet 05.12 2005
Sist redigert 08.12.2008