Slik unngår du hjerneslag

Hjerneslag rammer stadig flere mennesker i Norge. Høyt blodtrykk er den største risikofaktoren. Er du i faresonen?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste vet noe om hjerteinfarkt og kreft, men hva med hjerneslag? Mange forbinder ordet ’drypp’ med eldre mennesker, men har du noen gang tenkt over at dette kan ramme hvem som helst av oss, når som helst? Og at omtrent hver sjette nordmann vil få hjerneslag i løpet av livet? Bare i Norge er det 40 nye tilfeller hver dag.

- I de nærmeste tiårene regner vi med at antall slagpasienter vil øke med minst 20 prosent, sier professor David Russell, neurolog ved Rikshospitalet, til Mozon,

Alvorlige funksjonshemminger
Denne uken arrangeres Hjerneuken 2006 med åpne publikumsarrangement, der målet er å få økt oppmerksomhet på hjernen og dens sykdommer. Hjerneuken er samkjørt med den internasjonale Brain Awareness Week.

Ved hjerneslag blir en del av hjernen ødelagt fordi blodstrømmen til hjernen svekkes enten gjennom hjerneinfarkt, hjerneblødning eller hjernehinneblødning.

I tillegg til å være blant den hyppigste dødsårsaken i Norge, er hjerneslag også den hyppigste årsaken til funksjonshemminger. Som fore eksempel lammelser, syns- og taleforstyrrelser, konsentrasjonsvansker, hukommelsesproblemer, og andre synlige og usynlige problemer.

Rask behandling
Det er imidlertid mulig å unngå disse alvorlige konsekvensene, men da er man avhenging av å få rask behandling.

- Behandlingen må skje innen tre timer, helst innen en time. Mange vet for lite om hjerneslag og ringer ikke 113. Under fem prosent kommer tidlig nok til å få optimal behandling, sier professor David Russell, neurolog ved Rikshospitalet, til Mozon, som legger til at kunnskap om hjerneslag må forbedres blant publikum.

I følge Landsforeningen for Slagrammede får en nordmann hjerneslag hvert 30. minutt og rundt 5 500 dør her i landetav dette hvert år. Og utvikling er ikke positiv.

Stadig flere kvinner får slag

Er du i faresonen?
Hjerneslag er til dels en livsstilssykdom. Ønsker du å forebygge hjerneslag er det viktig å behandle risikofaktorene. Høyt blodtrykk er den største risikofaktoren til hjerneslag.

Seks tips for lavere blodtrykk

Andre tiltak som vil redusere risikoen for hjerneslag er: Røykeslutt, medisiner som stabiliserer hjertesykdom og rytmeforstyrrelser i hjertet, reduksjon av forhøyet kolesterol, optimal diabetesbehandling, fysisk aktivitet og reduksjon av forhøyet alkoholkonsum.

Det er også fornuftig å følge med på egen kroppsvekt og unngå overvekt gjennom et sunt kosthold. I tillegg er det viktig å unngå et høyt og vedvarende stressnivå, da dette øker blodtrykket.

Merker du følgende symptomer, ring 113 med en gang, selv om symptomene kanskje forsvinner etter bare noen få minutter: Halvsidig lammelse i arm, ben eller ansikt, problemer med å snakke eller forstå enkle setninger, plutselig og kraftig hodepine eller bortfall av synet på ett øye.

- I løpet av en uke får én av ti hjerneslag etter de første varselssymptomene. Får man rask behandling vil mange unngå hjerneslag, sier Russell.

 

Mozon.no,16.03.2006

 

 

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!