Slik unngår du arvekrangelen

Ta tyren ved hornene! Her er tre smarte grep som kan hjelpe deg å unngå arvekrangelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Tar man kontakt med advokat tidlig, kan mange konflikter unngås, sier Anders Ryssdal, leder av Advokatforeningen. - Det er en fordel å bli enige om ting i forkant.

>> Dette bør du kunne om arv.

Lønner seg økonomisk

I tillegg til at man gjerne vil unngå arvekrangeler fordi det er trist å krangle med familien, spesielt i en sorgperiode, peker Ryssdal på et annet viktig aspekt ved det å forberede seg på det verste: Det er rimeligere å gå til advokat tidlig, enn å engasjere en advokat når konflikten allerede har oppstått.

- Hvor mye koster det å få hjelp til å sette opp et standard testament?

Det finnes klare regler for fordeling og minimumsbeløp, men likevel er det mange som krangler om arv. Illustrasjon: Per Ervland
Det finnes klare regler for fordeling og minimumsbeløp, men likevel er det mange som krangler om arv. Illustrasjon: Per Ervland Vis mer

Slik unngår du arvekrangelen

  1. Arv: Grunnleggende regler


- Når det gjelder testamenter, arvepakter eller ektepakter er det store forskjeller. Det kommer an på om man eier mye eller lite, sier Ryssdal til DinSide. - De fleste vil komme langt med en 4-5.000 kroner.

En rekke advokater har også faste priser på for eksempel testamenter og ektepakter. Disse ligger på rundt 2.000 kroner, for A4-famillien. Kompliserte situasjoner blir naturlig nok dyrere.

- Arveloven er sydd sammen for en gammeldags norsk gjennomsnittsfamilie med mor, far og barn. Nye konstellasjoner gir nye problemstillinger. Men også i tradisjonelle familier kan det oppstå uenighet, så det er ingen dum idé å bli enige om ting i forkant.

- Du påfører dine etterlatte konflikter fordi det er et ubehagelig tema. Ubehagelig vil det være uansett, men tar man kontakt med en advokat får man gjerne samtalen over i et sakligere spor.

Tre smarte grep

Ifølge advokat Per Racin Fosmark kan man aldri sikre seg helt mot en arvekrangel. - Men man kan - og bør - ta grep for å redusere mulighetene for krangel, sier Racin Fosmark til DinSide.

Disse er:

  • Informer eller snakk med barn og arvinger om arv og fordeling. - Det er mange som synes dette er vanskelig, men klarer man dette er det en klar fordel.

  • Opprett et testamente - Benytt de mulighetene du har til å lage et testamente, slik at du kan ta endel avgjørelser som gjør at arvingene kan unngå krangler. Trekk gjerne inn barna, slik at de kan gi forhåndsgodkjenninger til ulike arrangementer.
  • Gi bort eller overfør allerede nå! - En kan gjerne bli enige om disposisjoner mens man er i live, for eksempel overføring av et landsted. Husk å få det skriftlig dersom du ønsker bruksrett.
Disse tre grepene er ikke alternativer, men tre ting man bør tenke på. Helst så fort som mulig, sier Racin Fosmark til DinSide.

Få oppretter testamente


Det kan synes enkelt - men det er ikke det. Det er overraskende få som snakker om hva som skal skje dersom de faller bort, eller oppretter testamente.

- Ingen vet hva morgendagen bringer, og det er viktig å tenke på alternativer i god tid. Min erfaring er at mange kvier seg for å snakke om døden, og skyver på det til det er for sent.

Selv om dine foreldre - eller besteforeldre - fremdeles er friske, og alle søsken og kusiner og fettre er venner og vel forlikte, er det ikke sikkert at det gir et konfliktløst arveoppgjør.

Advokat Per Racin Fosmark svarer på spørsmål om arv i nettmøte, 8. mai.
Advokat Per Racin Fosmark svarer på spørsmål om arv i nettmøte, 8. mai. Vis mer


Så hvorfor ikke ta (deler av) den ubehagelige prosessen nå, mens en er venner, og alle er friske? En variant er å oppfordre dine foreldre til å kontakte advokat for å sette opp et testamente - og samtidig selv gjøre det samme?

Arveregler - en grunnleggende innføring

Selv om du ikke forventer noen arvekrangel, eller ønsker at din formue og dine eiendeler skal fordeles på vanlig måte, kan det være greit å kunne de grunnleggende lovene og reglene rundt arv.

>> Disse reglene bør du kjenne til!

Nettmøte om arv

Har du noen spørsmål om arv, arveloven - eller dine rettigheter? Vi arrangerer nettmøte i samarbeid med advokatenhjelperdeg.no.Tirsdag 8. mai klokken 11 stiller Per Racin Fosmark i nettmøte på DinSide og svarer på spørsmål om arv og skifte.

Du kan sende inn ditt spørsmål allerede nå til juss@dinside.no.