<strong><b> BANKREMISSE:</strong> </b> Har du brukt en slik før? Den kan spare deg for mye hodebry og problemer. Foto: SPAREBANK 1
BANKREMISSE: Har du brukt en slik før? Den kan spare deg for mye hodebry og problemer. Foto: SPAREBANK 1 Vis mer

Husk dette ved salg av bil

Slik unngår du å gå på en smell ved bilsalg

Det er lurt å ta visse forholdsregler når du selger dyre objekter.

Publisert

Hvis du skal selge eller kjøpe bil privat, er det flere ting det kan være lurt å tenke gjennom.

Først og fremst bør du fylle ut en kontrakt for kjøp og salg av privat bruktbil.

Men hva er egentlig den beste løsningen når du skal motta betaling ved salg av bilen din? Og hva bør du for eksempel gjøre hvis du kjøper bil på en søndag?

LES OGSÅ: Slik leser du bilannonsene før du kjøper bruktbil!

<b> BANKREMISSE </b> Forbrukerøkonom i Sparebank 1, Magne Gundersen, anbefaler å bruke en bankremisse når du skal kjøpe bruktbil. Foto: SPAREBANK 1
BANKREMISSE Forbrukerøkonom i Sparebank 1, Magne Gundersen, anbefaler å bruke en bankremisse når du skal kjøpe bruktbil. Foto: SPAREBANK 1 Vis mer

Dette er den beste løsningen

Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1, sier til Dinside at en bankremisse er en god løsning for å sikre deg mot å bli lurt.

- Den beste løsningen er å benytte deg av en bankremisse. Det vil si en sjekk du kjøper i banken og tar med når du skal kjøpe bilen. Tar du med deg denne og en kontrakt for kjøp og salg når du skal gjennomføre handelen, stiller du sterkt, understreker Gundersen.

Ulempen med en bankremisse er at du da ikke har muligheten til å prute på stedet fordi beløpet allerede er satt.

LES OGSÅ: Dollar og pund kan bli billigere

Basert på tillit

Gundersen forteller at han selv solgte bil for kort tid siden. Kjøper brukte ikke bankremisse, men salget gikk gjennom på det han beskriver som gjensidig tillit.

- At du føler tillit til personen det er snakk om, er ingen garanti. I teorien er det flere steder på veien man kan bli svindlet. I mitt tilfelle lot familien som prøvekjørte min bil, sin bil bli stående igjen mens de prøvde vår. Alt i alt fikk jeg inntrykk av at dette var skikkelige folk, forklarer Gundersen.

Han understreker hvor viktig det er å få begge parter til å skriver under på salg- og kjøpskontrakten.

- Vi kunne begge i teorien svindlet hverandre, men kontrakten gjør at vi kan komme etter hverandre etter at salget er gjennomført. Alt i alt er likevel bytte av nøkler med bankremisse den aller beste løsningen, understreker han, og legger til at det går bra i 99 av 100 tilfeller hvor du baserer salget på tillit.

- Det er likevel bare så utrolig kjedelig den ene gangen det ikke gjør det, fortsetter han.

Bankremisse

 • Er en slags sjekk eller gjeldsbrev utskrevet av en bank.
 • Du som kunde kan kjøpe et gjeldsbrev av banken din, pålydende en bestemt sum, og siden overdra gjeldsbrevet til den du skal selge bilen til.
 • For å heve en bankremisse, en sjekk eller en utbetalingsanvising, brukes baksiden av papiret.
 • Du må dra til banken for å kjøpe en bankremisse. Det koster litt, men ikke et betydelig beløp.
 • Er mye brukt som betalingsmiddel ved kjøp av dyre gjenstander, som for eksempel bil og båt.
 • Kan ikke brukes i utlandet.
 • Noen banker krever at du viser to ulike typer legitimasjon ved innløsing av bankremisse.
 • LES OGSÅ: Dette bør du sjekke når du skal kjøpe bruktsykkel

  Uenige

  Leif-Kjartan Bjørsvik, kommunikasjonssjef i Skandiabanken sier til Dinside at det i de fleste tilfeller går bra å overføre pengene via nettbanken.

  - Vi anbefaler å bruke nettbanken. Om en lånefinansierer bilen får kunden alltid gode råd i banken, også om betalingsform dersom man kjøper bilen privat. Kjøper man bilen fra forhandler sørger vi for overføring av pengene.

  - Men hva om kjøper sletter betalingen i nettbanken før selger får pengene sine på konto?

  - I praksis er ikke dette et problem fordi det i mange banker ikke er mulig å slette betaling til konto i annen bank etter at den er lagt inn. Vi anbefaler å legge inn betalingen så nærme oppgjørstidspunktet som mulig. Da kan man raskt skrive ut en kvittering på at beløpet er betalt, uttaler Bjørsvik.

  I motsetning til Bjørsvik, vil ikke Gundersen anbefale å overføre pengene i nettbank.

  - Selv om dette mest sannsynlig vil gå bra, er det ikke en metode jeg vil anbefale for våre kunder. I noen nettbanker kan disse overføringene slettes før de når kontoen din, sier han.

  <strong><b> INFORMASJON:</strong> </b> Forbrukerøkonom Silje Sandmæl råder alle som skal selge bruktbil om å få tak i så mye informasjon som mulig om kjøper. Foto: NTB SCANPIX
  INFORMASJON: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl råder alle som skal selge bruktbil om å få tak i så mye informasjon som mulig om kjøper. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

  Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, sier til Dinside at man bør sørge for å utveksle kontaktinformasjon slik at man har mulighet til å få tak i hverandre i ettertid.

  - Hvis kjøper har valgt innstillingen «straks betalende» i nettbanken sin, vil du også være sikret pengene dine. Har dere samme bank vil beløpet tikke inn umiddelbart. Hvis ikke vil betalingen gå ved neste kjøring som banken har og da har betaler et vindu hvor han kan stanse betalingen, understreker Sandmæl.

  Videre påpeker hun at hvis du har mottatt god kontaktinformasjon med telefonnummer og arbeidsplass skal det nok lite til for at betalingen blir stoppet.

  Finn.no har også en betalingsløsning , kalt Trygt oppgjør, som skal garantere at pengene kommer dit de skal - hvor selger betaler rundt 1.000 kroner for dette hvis salget går gjennom.

  I tilfellene hvor du kjøper bruktbil med lån i banken, hvor bilen står som pant, vil banken sikre deg et trygt oppgjør hvor de har ansvar for pengeoverføringen, opplyser forbrukerøkonom Gundersen.

  LES OGSÅ: Har du brukt litt for mye penger i sommer?

  Basert på tillit

  Videre understreker Bjørsvik at privat handel av bruktbil er basert på tillit og stort sett løses på en god måte, men at Skandiabanken likevel alltid anbefaler å skrive kontrakt.

  Hvordan foretrekker du å få betalt?

  (Avsluttet)
  Overføring i nettbank.(38%) 629
  Bankremisse(26%) 443
  Kontant.(24%) 396
  Via banken.(9%) 157
  Betalingsalternativet til Finn.no(3%) 48
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


  - Selv solgte jeg bruktbil på en lørdag. Kjøperen kom fra en annen kant av landet, en slektning hadde prøvekjørt bilen for henne her. Vi skrev kontrakt i bilen da hun kom for å overta, og jeg så henne legge inn betaling i nettbanken. Denne ble ikke gjennomført før mandagen etter, men jeg stolte på henne, slik hun stolte på mine opplysninger om bilen, forteller han.

  Skal du overføre store beløp i nettbanken, må du sjekke at beløpsgrensen din ikke er for lav.

  I de fleste nettbanker er det fort gjort å heve denne grensen hvis du tar kontakt med banken.

  LES OGSÅ: Forhåndsbetaler på Finn.no, men mottar ikke varene

  Hva med kontanter?

  Kommer kjøper med kontanter, er du i hvert fall sikret å få pengene du har krav på. Men er det egentlig så lurt?

  <strong><b>IKKE KONTANTER:</strong> </b> Leif-Kjartan Bjørsvik, kommunikasjonssjef i Skandiabanken, anbefaler deg ikke å ta imot kontanter som betaling for bruktbil.
  IKKE KONTANTER: Leif-Kjartan Bjørsvik, kommunikasjonssjef i Skandiabanken, anbefaler deg ikke å ta imot kontanter som betaling for bruktbil. Vis mer

  - Vi anbefaler ikke å ta imot betaling i kontanter. En vet aldri hvor pengene stammer fra, eller hvor de havner. Bruk elektronisk overføring eller bankremisse i stedet, råder Bjørsvik.

  Heller ikke Gundersen anbefaler å få kontanter som betaling når det kommer til store summer.

  - Dette vil være veldig risikabelt. Du står i fare for å bli ranet eller mistet pengene. Selv om det ikke skjer så ofte, er det veldig kjedelig når det først skjer, understreker han.

  LES OGSÅ: Ditt vanlige visakort er bra nok på nett

  Artikkelen har vært publisert på Dinside også tidligere

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer