Slik tyder du sexdrømmene

- Åh nei, så sinnsykt pinlig! Natt etter natt drømmer vi om sex med sjefen, ekskjærester og ukjente personer. Men hva betyr egentlig det?

[Forum: Lesernes sexdrømmer]

[Forum: Lesernes sexfantasier]

Mange opplever å våkne opp litt flæue etter nattens drømmer. Ikke alle erotiske drømmer tåler morgendagens lys like godt, og enkelte drømmer kan til og med etterlate seg følelser av skyld og skam.

Men selv om drømmene kan være sterke og kanskje voldsomme, er de fleste drømme-analytikere enige om en ting: Seksuelle drømmer har skjelden noe med sex å gjøre. Derimot kan slike våte drømmer være verdifulle hvis man ønsker å forstå helt andre problemer i sin egen hverdag.

- Uansett hvem man har sex med i en drøm, er det alltid viktig å spørre seg hva denne personen representerer for en, sier den norske jungianske drømmeanalytikeren og forfatteren Astri Hognestad til Mozon.

- Det kan være at man trenger å integrere noe av det vedkommende står for inn i sitt eget liv, legger hun til.

- Seksualitet i en drøm kan både være konkret, og et bilde på noe man trenger å utvikle i seg selv, sier Hognestad.

- Hvis man for eksempel drømmer om sjefen, må man spørre seg hva slags forhold man har til vedkommende. Kanskje representerer sjefen noe du trenger å integrere i ditt eget liv. Det kan selvsagt også handle om sex direkte, om et ønske, kanskje et ønske om nærmere kontakt generelt eller om seksuell kontakt, sier Hognestad.

- Drømmer du om en gammel kjæreste, så kan du spørre deg selv om du kanskje ikke er ferdig med forholdet og at du fortsatt trenger litt tid til omstilling. Men drømmene kan også handle konkret om sex - ønsker, lengsler. Det kan også være noe du opplevde sammen med den gamle kjæresten som ligner på det du nå opplever som driver frem slike drømmer, sier Hognestad.

- Når du drømmer om ukjente personer er det igjen viktig å spørre hvordan virker denne personen? Representerer han/hun noe jeg trenger å integrere? Hva i livet mitt trenger jeg å forandre?, fortsetter Hognestad.

Dårlig samvittighet
- Det er spessielt kvinner som våkner med dårlig samvittighet. En typisk kvinnedrøm er at man har vært sammen med en tidligere kjæreste, og når kvinnen våkner, føler hun det nesten som å være utro. Men det er sjelden grunn til dårlig samvittighet, for som regel handler den slags drømmer om andre konflikter i livet. De seksuelle impulsene opptrer kun i symbolsk form, sier den danske jungianske drømmeanalytikeren Pia Skogemann til den danske avisen Ekstra Bladet.

Seksualitet er en viktig faktor i våre liv. Men sex er ikke bare sex- sex er også forventninger, lengsler, angst og mange andre følelser som aktiveres i forhold til en partner eller det andre kjønn.

Nyforelskede par vil for eksempel ofte drømme om utroskap, forklarer Pia Skogemann.
- Enten drømmer de at de selv er utro, eller at den nye kjæresten er det. I begge tilfeller ligger det gjerne en spire av utrygghet og angst for å miste kjærligheten eller tapet av egen frihet og selvstendighet.

[Forum: Lesernes sexdrømmer]

[Forum: Lesernes sexfantasier]

 

Mozon.no, 27.08.2004