Slik tolker du drømmene

Drømte du om eks-kjæresten, at du løp etter bussen eller falt ned fra et høyhus i natt? Dette betyr drømmene dine:

Du drømmer hver eneste natt. Enkelte mener drømmer bare er tull og fantasi, mens andre tolker drømmene som noe med mening.

Derfor har også symboler i drømmen blitt en hel vitenskap blant de som ønsker å lære mer av sin egen drømmeverden. Vanlige drømmer som å løpe eller falle betyr kanskje at du er under høyt press. Mens drømmer om tenner gjerne betyr at du gruer deg for noe pinlig eller selv-utleverende.

Mange drømmer også erotiske drømmer - som ikke alltid betyr det vi tror.

Drømmer om sex
For selv om drømmene kan være sterke og kanskje voldsomme, er de fleste drømme-analytikere enige om en ting: Seksuelle drømmer har sjelden noe med sex å gjøre. Derimot kan slike våte drømmer være verdifulle hvis man ønsker å forstå helt andre problemer i sin egen hverdag.

- Det er spesielt kvinner som ofte våkner med dårlig samvittighet etter seksuelle drømmer. En typisk kvinnedrøm er at man har vært sammen med en tidligere kjæreste, og når kvinnen våkner, føler hun det nesten som å være utro.

- Men det er sjelden grunn til dårlig samvittighet, for som regel handler den slags drømmer om andre konflikter i livet. De seksuelle impulsene opptrer kun i symbolsk form, sier den danske jungianske drømmeanalytikeren Pia Skogemann til den danske avisen Ekstra Bladet.

Seksualitet er en viktig faktor i våre liv. Men sex er ikke bare sex- det er også forventninger, lengsler, angst og mange andre følelser som aktiveres i forhold til en partner eller det andre kjønn. Nyforelskede par vil for eksempel ofte drømme om utroskap, forklarer Pia Skogemann.

- Enten drømmer de at de selv er utro, eller at den nye kjæresten er det. I begge tilfeller ligger det gjerne en spire av utrygghet og angst for å miste kjærligheten eller tapet av egen frihet og selvstendighet.

Mange symboler
Symbolene som tolkes i drømmetydingen kan ha forskjellig betydning i forskjellige situasjoner. Derfor trengs det en god del trening for å forstå drømmene riktig.

Les mer her: Drømmetyding fra A til Å

Her er noen av de vanligste symbolene i drømmetydingen:

Tenner
Drømmer om tenner og å miste tenner er vanlig. Ofte viser drømmen det som et problem, selv om det ikke er et typisk mareritt. I drømmen er ofte tennene ditt eneste problem, og du er alene om å bekymre deg for de løse tennene. Drømmer om å miste tenner symboliserer ofte noe du synes er pinlig eller noe som kan komme til å bli pinlig.

Diamanter
Diamanten er et symbol på rikdom, romantikk og styrke. Drømmer du om dette, kan det være et ønske om velvære eller en refleksjon på ønsket om rikdom. Ser du på andre som mer eller mindre velstående enn deg selv? Diamanten kan symbolisere frykt, flauhet eller skryt overfor andre.

Vekkeklokke
Vekkeklokker skal ofte minne deg på grensene dine. De kan reflektere virkelige problemer, som at du har dårlig tid med en oppgave. De kan også symbolisere større problemer, som at du må rekke noe før en syklus ender. Et eksempel på dette er at du føler du må bli gravid før det er for sent.

Drukning
Drukningsdrømmer kan bety at du står ovenfor personlige forhold som er vanskelige å håndtere. Vann er et vanlig symbol på følelser, og havet er symbolet på det ubevisste.

Elefant
Vi symboliserer drømmen om elefanten som hukommelse - for eksempel at det er noe i viktig livet du har glemt.

Fall
Om du drømmer at du faller, men uten å være redd, betyr det at du takler en vanskelig situasjon med kontroll. Dersom du blir redd, eller skadet når du lander, kan det bety en bekymring for en stor utfordring foran deg.

 

Mozon.no, 16.08.2006