Slik takler du utroskap

Er du utro, eller blir du bedratt? Enten du er i den ene eller den andre situasjonen, kan det hende du opplever et følelsemessig kaos akkurat nå, og trenger å finne en vei ut av problemene. Det får du hjelp til her.

Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke alltid slik at oppløsning av parforholdet, eller skilsmisse er den beste utveien.

Det kan rett og slett være at dere har vært litt for likegyldige med forholdet, og at dette er tiden for å finne ut hva dere egentlig vil med samlivet. Ettersom ingen mennesker er fullkomne, vil utroskap alltid finnes i en eller annen form - som en lekkasje, et varselsignal, og et følelsemessig opprør.

Den svenske psykiateren Thomas Bøhm, som har skrevet en bok som rett og slett heter Utro, behandler utroskap som en nødvendig konsekvens av følelsemessig utilfredsstillende parforhold. Utroskap i et tilsynelatende lykkelig og harmonisk forhold kan være et signal om at noe ikke er som det skal være - at den lykkelige fasaden dekker over lengsler og behov som krever å bli tatt alvorlig.

Hvis kravene til samliv kunne høynes noen hakk, skriver han, ville mange ødeleggende forhold kunne unngås. Hvorfor er det så mange som faktisk tar til takke med dårlige parforhold?

Dårlige parforhold kan i mange tilfeller dekker over et negativt selvbilde. I tilfelle trenger en kanskje et oppgjør med seg selv! Thomas Bøhm skriver:

Personer som har mye skyldfølelse eller et negativt selvbilde, i likhet med andre personer hvor oppveksten har gitt liten bekreftelse til personligheten, vil få problemer med å stille krav. Man nøyer seg med mindre, med det som tilsvarer den lave selvfølelsen eller for å unngå redselen for å bli alene. På den annen side kan man stille så urealistiske krav at ingen er bra nok for et forhold, eller at man selv ikke holder mål i egne øyne.

Uansett hva som ligger bak, hvis du vil forsøke å gjøre noe med forholdet, har du to muligheter: Oppløsning av forholdet eller reparasjon av forholdet.

Hvilken ev de to løsningene som blir valgt, avhenger av mange ting, og det er ikke alltid så lett å se hva som er det riktige.

Selv om man forsøker på en reparasjon, hender det at en må innse at det dreier seg om konflikter som ikke kan løses på annen måte enn ved oppløsning av forholdet.

Som en førstehjelp for parforhold i krise, er det noen få regler en kan passe på:

 

  • La følelsene slippe ut. Gi plass for sinne og skuffelse, det er bedre å få det ut nå, enn å la vonde følelser ligge og gjære. Da kan du risikere en mye større utblåsning senere.
 

  • Gi hverandre en konto for usakligheter, og husk at dere etterpå antagelig kan trekke fra minst 50 prosent av beskyldningene mot hverandre. Har du vært utro, må du regne med å være skurken i forholdet en periode.
 

  • Dere må begge aktivt søke etter et nytt og bedre grunnlag for forholdet, og se kritisk på det som har vært. Dette er sjansen til å si hva en er misfornøyd med. Men husk også, både for din egen og partnerens del å si noe om det positive du kunne ønske deg.
 

  • Ikke snakk i øst og vest om problemene. Det kan komme en dag du skulle ønske ikke så mange visste hva som har skjedd.
 

Men én fortrolig person kan være nyttig.

Lykke til!

Mozon.no, 05.05.2005

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer