Slik takler du tenåringen

Du har klart deg gjennom spebarnsgråt hele natta, trassalder og vil-ikke-på-skolen-klager. Så hvorfor skal du frykte tenåringene?

Når barnet ditt når tenåringsalder, er det både i fysisk og psykisk vekst. Barnet er ikke lenger et barn, men i ferd med å bli voksen.

Blir uavhengig
Hvor slutter barnet og hvor begynner den voksne? Dette er helt individuelt. Noen kommer tidlig i puberteten, mens andre må vente før de starter. Derfor er nesten ingenting unormalt i puberteten.

Men de utvendige forandringene er ikke det eneste som skjer med pubertale ungdommer. Det som skjer på innsiden er like viktig. Mange føler trang til avstand fra foreldre for å bli mer uavhengige. Samtidig er de svært opptatt av hvordan andre ser på dem. Enkelte vil derfor utforske ulike sider ved utseendet: Piercinger, tatoveringer og nye hårfarger. Andre eksperimenterer helt enkelt med sminke og klær.

Slik takler du tenåringen


Uansett om det går fort med rebelsk oppførsel eller om det tar lengre tid, skal sønnen eller datteren din i løpet av tenåringsperioden lære seg til å leve uten deg. Det er derfor stor sannsynlighet for at du ikke lenger er den første som får høre om problemer eller forelskelser.

Trenger du hjelp til å følge barnet ditt til voksenlivet? Her er noen tips fra KidsHealth:

Les selv
Les bøker om tenåringer og tenk tilbake på din egen tenåringstid. Kviser som dukker opp på feil tidspunkt, flauhet over tidlig - eller sen - utvikling, og så videre. Forbered deg på flere konflikter. Vet du hva som vil skje, vil du takle det bedre. Og jo mer du vet, jo bedre kan du forberede barnet.

Snakk tidlig med barnet
Forteller datteren din om menstruasjon og sønnen om seksuelle drømmer før det faktisk skjer. Svar på spørsmål de stiller. Pass imidlertid på å ikke overdrive informasjonen. Du kan eventuelt ta kontakt med en lege og få informasjon om hva dere kan forvente de neste årene.

Ikke nekt med en gang
Hvis barnet vil farge håret eller ha spesielle klær, bør du tenke deg om to ganger før du sier nei. Tenåringer vil gjerne sjokkere foreldrene, og det er tross alt bedre å la dem gjøre noe midlertidig og ufarlig. Du bør heller sette grenser for alkohol og røyk enn ny hårfarge.

Ikke forvent for mye
Har du for høye forventninger til barnet, vil det ha problemer med å oppfylle dem. Forvent heller en 4’er enn en 5’er eller 6’er på prøver, forvent heller et ryddig rom enn at barnet må vaske hele huset, og så videre.

Informer tenåringen - og vær selv informert
Fortell tenåringen om sex, alkohol og røyk før det blir prøvd ut. Da vil tenåringen være bedre forberedt og vil handle fornuftig når situasjonen først kommer. Pass på at du kjenner barnets venner og vennenes foreldre. Jevnlig kommunikasjon mellom foreldre kan skape et trygt miljø for alle i vennegjengen.

Kjenn faresignalene
En viss forandring er normalt i tenårene, men for store og langvarige forandringer i barnets personlighet og oppførsel kan bety problemer. Se etter følgende signaler:

- ekstrem vektøkning eller vekttap

- søvnproblemer

- rask, drastisk forandring i personlighet

- plutselig bytte av venner

- jevnlig skulking av skolen

- dårligere karakterer

- prat om selvmord

- tegn på røyk-, alkohol- eller narkotikabruk

- brudd på loven

Andre store forandringer som går over seks uker, kan være tegn på problemer.

Respekter barnets privatliv
Du trenger ikke bry deg om alt barnet gjør. For at barnet skal bli voksen, må det få litt privatliv. Dersom barnet viser tegn på problemer, kan du selvsagt bryte inn. Men tenåringens rom og telefon bør være privat.

Ha passende sengetid
Sengetid for en tenåring bør være i forhold til alderen, akkurat som da barnet var baby. For tenåringer er det normalt at døgnet til tider forandres. La det være greit at barnet sover halve dagen i helger og ferier. Så lenge det kommer seg frisk og opplagt til skolen, bør ikke du kommandere barnet i seng.

Les flere ukens tema-saker her

Først publisert: 14.10.2005
Sist oppdatert: 27.08.2007