Ill: Anne Angelshaug
Ill: Anne AngelshaugVis mer

Slik takler du renteøkningene

Renta er økende og ferieværet grått. Hvorfor ikke bruke en feriedag til å gå gjennom privatøkonomien? Kanskje finner du ut at renteøkningen ikke trenger å gå utover forbruksbudsjettet.

Utlånsrenta fra Norges Bank har steget med til sammen 0,75 prosentpoeng til nå i år. Og i disse dager kommer bankene etter og setter opp rentene på privatkundenes lån. Det har også vært raslet i sablene om nye rentehopp til høsten.

Noen er så heldige at de har mer penger i banken enn det de har i lån. De kan glede seg over høyere innskuddsrente. Verre er det for de hundretusener av nordmenn som sliter med høye boliglån.

Slutt på moroa?

Et rentehopp på 0,75 prosentpoeng betyr 7.500 i økte renteutgifter årlig for en familie med gjeld på en million kroner. Beløpet er ikke svimlende, men mange familier har større lån enn som så .

Økte renteutgifter trenger ikke bety restemiddag hver dag, og slutt på all feriemoro. DinSide gir deg her noen tips for å møte renteøkningen uten at det svir for mye.

Skifte bank?

Selv om de fleste bankene dras med i rentegalloppen, er spriket mellom rentene i de ulike bankene stort. Utregninger med DinSides boliglånskalkulator viser at du kan spare over 10.000 kroner på å skifte fra en bank til en annen. Forutsetningen er at du har et boliglån på en million kroner, innenfor 80 prosent av takst.

Vil du selv regne ut hva du kan tjene på å bytte bank, går du inn på vår boliglånskalkulator. Klikk her: Boliglånskalkulator

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjekk også dagens artikkel på DinSide Økonomi med oversikt over de nyeste rentesatsene.

Kontakt banken din

Har du lite å tjene på å skifte bank, kan du uansett ta en prat med din nåværende bank. Dersom renteøkningen setter deg i en knipe, går det an å få økt avdragstiden på lånet. Sjekk med banken om det på denne måten er mulig å få uendret terminbeløp.

Men husk: Det du slipper unna i dag, må du betale senere.

Refinansiere lånet?

Hvis lånet ditt ikke er helt ferskt, bør du vurdere refinansiering. Hvis du ved kjøpet belånte boligen med for eksempel 80 prosent av taksert verdi, er lånet nå kanskje nede i 60 prosent av verdien. Bedre sikkerhet for banken kan gi grunnlag for lavere rente på lånet.

Med de siste års prisstigning på boliger, trenger ikke lånet være spesielt gammelt før refinansiering skal være aktuelt.

De fleste banker krever en ny takst for å gå med på en refinansiering. En ny takst koster rundt 1.500 kroner, men noen banker godtar også meglervurdering. Går du inn på denne siden, kan du finne en autorisert takstmann i ditt område: Klikk her: Norges Takseringsforbund

Sjekk skattetrekket

Årets skattetrekk er basert på opplysninger fra inntektsåret 1998. Har inntekten og fradragene endret seg mye etter dette, kan du søke om endret skattetrekk. Husk at høyere renteutgifter skal gi høyere rentefradrag. Har renteutgiftene dine økt mye, kan du søke om lavere skattetrekk.

Uansett får du tilbake pengene neste år dersom du betaler for mye skatt, men spørsmålet blir om du trenger pengene nå eller senere.

Skift strømleverandør

Strømutgifter er ikke det vi bekymrer oss mest for om sommeren, men har du et trekkfullt hus, kan det være penger å spare også her. Og husk: Det er gratis å skifte strømleverandør.

Vil du sjekke hva du kan spare på å skifte fra den leverandøren du har i dag, kan du bruke vår strømkalkulator. Klikk her: Strømkalkulatoren

Slank telefonregninga

Telebudsjettet er en evig hodepine i mange familier. Har du for eksempel barn med mobiltelefon, der du betaler regningene, velger du kanskje kontantkort for å ha kontroll.

Men det kan bli en dyr kontroll. Gå inn på DinSides mobiltelefonkalkulator for å finne ut hvilket abonnement som lønner seg for deg og din familie. Her blir det fort tusenlapper å spare i året. Klikk her: Mobiltelefonkalkulator

Har du Internett, bør du se på dine og tenåringens surfevaner, og vurdere hvilken tilknytning som lønner seg. DinSides surfekalkulator kan da være god å ha, klikk her: Surfekalkulatoren

Overforsikret?

Gå gjennom forsikringene dine, og sjekk at du ikke betaler for mye. Tusenvis av nordmenn har den samme forsikringen gjennom jobben som de har privat. Eller kanskje har du og din ektefelle dobbeltforsikret dere på noen felter.

Vil du sjekke om du betaler for mye i livsforsikring, kan du gå inn på DinSides livsforsikringskalkulator. Klikk her: Hvor stor livsforsikring trenger jeg?