Slik takler du personlighetstester

Det blir stadig vanligere å bruke personlighetstester i jobbsammenheng. Men hvor pålitelige er de egentlig, og hvordan skal du forholde deg til dem?

<B>DETTE ER DA IKKE MEG?:</B> Si ifra på intervjuet hvis du ikke kjenner deg igjen i resultatene av personlighetstesten. Foto: Jeff Greenberg 5 of 6 / Alamy/All Over Press
DETTE ER DA IKKE MEG?: Si ifra på intervjuet hvis du ikke kjenner deg igjen i resultatene av personlighetstesten. Foto: Jeff Greenberg 5 of 6 / Alamy/All Over PressVis mer

Bekymrer du deg ofte over ting som ligger utenfor din kontroll? Er du festens midtpunkt? Liker du å bryne deg på vanskelige ting?

Hvis du har søkt ny jobb i det siste, har du kanskje måtte svare på slike og lignende spørsmål.

Det blir stadig vanligere å bruke personlighetstester i forbindelse med rekruttering i Norge.

Men hvor pålitelige er egentlig slike tester, og hvordan bør du som jobbsøker forholde deg til dem?

Les også: Gode råd for jobbsøkere

Gode tester på markedet

Evne- og ferdighetstester er mer pålitelige og burde brukes oftere enn personlighetstester, mener direktør i Adecco Search & Select Guri Larsen.

– Det er lettere å måle hvor flink du er enn hvem du er.

Likevel er personlighetstester de mest brukte testene i forbindelse med jobbrekruttering.

De fleste personlighetstestene som brukes i dag er imidlertid godt faglig forankret, mener Ole I. Iversen, førsteamanuensis på BI og partner i konsulentselskapet Assessit.

– Testmarkedet har endret seg mye de siste 15 årene. Det finnes flere personlighetstester som er sertifisert av Det Norske Veritas, og det er oftest disse som brukes.

Testene som er godkjent for bruk tar utgangspunkt i personlighetsteorier basert på sentrale og stabile personlighetstrekk, som man mener kan forutsi jobbsøkerens typiske adferdsmønstre.

En liste over personlighetstestene som er sertifiserte av DNV finner du her.

Personlighet styrer ikke alt

Selv om dine personlighetstrekk til en viss grad kan forutsi adferd, er det ikke den eneste faktoren som styrer hva vi gjør, forklarer Iversen:

– Erfaringer, gitte rammer og forventninger styrer også hvordan vi oppfører oss.

Hvis du for eksempel er en litt rotete person som lar ting flyte på hjemmebane når du kan, betyr ikke det at du ikke kan ta deg sammen når du vet der forventes av deg i jobbsammenheng.

Kan du «lure» testene?

Partner i konsulentfirmaet Assessit og førsteamanuensis på BI Ole I. Iversen. Foto: Assessit.no
Partner i konsulentfirmaet Assessit og førsteamanuensis på BI Ole I. Iversen. Foto: Assessit.no Vis mer


Siden testene er basert på selvrapportering, forutsetter de både ærlighet og en viss grad av selvinnsikt. Hvis du mangler selvinnsikt eller bevisst prøver å «pynte» på svarene, vil altså testresultatene bli mindre pålitelige.

Forskerne er uenige om i hvilken grad man kan manipulere testen, forteller Iversen:

– Du kan kanskje klare å fake ett eller to personlighetstrekk, men ingen klarer å fake en hel profil. Hvis du svarer uærlig, risikerer du å ende opp i en jobb du ikke vil trives i.

Det finnes altså feilmarginer, men sertifiserte personlighetstester som leses av profesjonelle rekrutterere er likevel bedre enn ingen test, mener Iversen.

– Profesjonelle rekrutterere er klar over at man ikke skal stole på testen alene og at også intervju og referanser må vektlegges.

Faren kan være at uerfarne rekrutterere kan overvurderer testenes objektivitet og derfor vektlegge testresultatene for mye, mener Iversen.

Les også: Er attesten relevant når du søker jobb?

Si ifra hvis du ikke kjenner deg igjen

Personlighetstester er altså ingen eksakt vitenskap, og mange opplever at de ikke kjenner seg igjen i testresultatene.

Imidlertid er det vanlig å få en såkalt tilbakelesningssamtale i etterkant av en personlighetstest:

– Si ifra hvis at du ikke kjenner deg igjen i personlighetstesten, og gi konkrete eksempler. Jo mer konkret, jo bedre, råder Iversen.

Useriøse tester

Direktør i Adecco Search & Select Guri Larsen. Foto: ADECCO
Direktør i Adecco Search & Select Guri Larsen. Foto: ADECCO Vis mer


Selv om faglig forankrede personlighetstester levert av de store leverandørene dominerer markedet, bruker enkelte firmaer fortsatt «hjemmesnekrede» og udokumenterte tester. Iversen nevner som eksempel tester som i utgangspunktet ble utviklet av scientologikirken:

– Disse er ikke forankret i vitenskapelige metoder, og heller ikke sertifisert av DNV, sier Iversen.

Rekrutteringsfirmaet Performia benytter personlightetstesten Executest, som ifølge Daglig leder i Performia Ivar Bruvoll er en versjon av Oxford Capacity Test, som også benyttes også av Scientologikirken.

Bruvoll hevder imidlertid at Performia ikke har noe med scientologikirken å gjøre, annet enn at de betaler 3% av inntektene av testvirksomheten i royalities til WISE, World Institute of Scientology Enterprises, som nå eier rettighetene til testen.

Guri Larsen i Adecco råder jobbsøkere til å undersøke testene:

– Du bør spørre din potensielle arbeidsgiver hva slags test du vil få, og google testen for å finne ut hvilken det er. Hvis testen leveres av en av de store leverandørene, er du trygg.

Dessuten finnes det flere personlighetstester som gjerne kan brukes i teamutvikling og seminarsammenheng, men som ikke egner seg til utvelgelse, for eksempel Jungianske og Myer-Briggs typeindekser.

Be om utskrift av testen

En potensiell arbeidsgiver kan ikke tvinge deg til å gjennomføre en test, men hvis du virkelig er interessert i jobben har du neppe mye å tjene på å nekte eller stille deg kritisk til testen.

Derimot er det lurt å be om en skriftlig rapport før du gjennomfører testen, råder Iversen:

– Da kan du gå igjennom testresultatet i ro og mak, slik at du er godt forberedt til et eventuelt oppfølgingsintervju. Spør gjerne en kompis; er det sånn du kjenner meg?

Ikke stol blindt på testen

Joke Werwaard tok nylig en personlighetstest av typen OPQ32 i forbindelse med at hun søkte jobb i et lite firma i konsulentbransjen:

– Jeg kjente meg igjen i den del, men ikke alt, forteller Werwaard.

Etter testen fikk hun først mulighet til å gå igjennom testen på telefonen med rekrutteringsbyrået som administrerte testen, og senere i et andre intervju med arbeidsgiver til stede.

– Ideelt sett skulle jeg gjerne sett at testen ble gjennomgått mer detaljert med rekrutteringsbyrået i forkant av intervjuet med arbeidsgiver til stede. Samtidig satte jeg pris på at jeg fikk utskriften av testen, og at jeg fikk forklart hva de ulike punktene og begrepene innebar i relasjon til jobben. Opplegget framsto som profesjonelt.

Verwaard har imidlertid også hatt dårligere erfaring med personlighetstester i forbindelse med jobbsøking:

– Forrige gang jeg tok personlighetstest fikk jeg ingen tilbakemelding på testen.

– Man kan ta med seg noen råd videre, men man trenger ikke stole blindt på testen, er Verwaards råd avslutningsvis.

Les også: Spørsmålene de ikke kan stille